Сливен. Новини от източника. Последни новини

Седмицата в ЕП: 6 – 12 ноември 2023 г.

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 5 месеца | 382

Европейският парламент

Пленарна сесия, заседания на парламентарни комисии

Пленарна сесия 8-9 ноември

Дебат относно срещата на върха на ЕС на 26-27 октомври. В сряда следобед евродепутатите ще обсъдят резултатите от срещата на върха на ЕС на 26-27 октомври. В отделен дебат в четвъртък сутринта ще бъдат оценени и резултатите от срещата между ЕС и САЩ, проведена на 20 октомври във Вашингтон.

Евро 7 / Намаляване на емисиите от автомобилния транспорт. Европейският парламент ще приеме своята позиция относно въвеждането на нови правила за намаляване на замърсяващите емисии и ще определи изисквания за дълготрайност на батериите за леките автомобили, микробусите, автобусите и камионите. След гласуването, в 14.30 ч. българско време, ще се проведе пресконференция с докладчика по законодателството (четвъртък).

Санкции на ЕС срещу Русия. Вследствие на дебат по време на последната пленарна сесия, евродепутатите ще гласуват резолюция относно ефективността на санкциите на ЕС срещу Русия и предотвратяването на заобикалянето им от страна на Москва (четвъртък).

Нови приходи в бюджета на ЕС. В дебат в сряда и гласуване в четвъртък евродепутатите ще проправят пътя към въвеждането на следващото поколение „собствени ресурси на ЕС“, средствата за които ще постъпят от схемата за търговия с емисии, механизма за корекция на въглеродните емисии на границите и от допълнителни данъци върху корпоративните печалби. Въвеждането на нови собствени ресурси беше договорено в правно обвързваща пътна карта през 2020 г.

Закон за данните. Евродепутатите ще проведат окончателното гласуване на Законодателния акт за данните, който има за цел да стимулира иновациите чрез премахване на пречките, които възпрепятстват достъпа на потребителите и бизнеса до данни. Законодателството установява правила, уреждащи обмена на данни, генерирани от свързани продукти или свързани услуги (напр. интернет на нещата, промишлени машини) и ще позволи на потребителите да получат достъп до данните, които генерират (четвъртък).

Кейт Бланшет / Бежанци. В сряда следобед Кейт Бланшет, посланик на добра воля на ВКБООН — Агенцията на ООН за бежанците, ще се направи обръщение към евродепутатите.

На живо: пленарна сесия на ЕП, сряда, 8 ноември, 16:00 ч. българско време

На живо: пленарна сесия на ЕП, четвъртък, 9 ноември, 10:00 ч. българско време

Заседания на парламентарни комисии

Удостоверение за родителство. Комисията на ЕП по правни въпроси (JURI) ще приеме своята позиция по законодателно предложение, с което да се гарантира, че родителството, установено в една държава от ЕС, се признава в целия ЕС и децата запазват правата си в рамките на Съюза. С него също така ще се въведе удостоверение за родителство на ЕС (вторник).

На живо: заседание на JURI, вторник, 7 ноември, 11:15 ч. българско време

COP28. Комисията на ЕП по околна среда (ENVI) ще приеме приоритетите си за предстоящата конференция на ООН за 2023 г. по изменението на климата, която ще се проведе в Дубай от 30 ноември до 12 декември. Конференцията ще бъде първата, по време на която ще бъде направен т. нар. "глобален преглед" - преглед на напредъка, постигнат след Парижкото споразумение (вторник).

На живо: заседание на ENVI, вторник, 7 ноември, 10:00 ч. българско време

Изслушване на младежи, които ще представят резултатите от събитието на ЕП за европейската младеж. Като продължение на тазгодишната Среща на европейската младеж (EYE2023) младите хора ще представят и обсъдят с членовете на ЕП по време на публично изслушване идеите, получили най-много гласове. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще открие събитието (вторник).

На живо: изслушване на европейски младежи, вторник, 7 ноември, 14:30 ч. българско време

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще произнесе основно изказване по време на Конференцията на посланиците на ЕС в понеделник. Във вторник тя ще се срещне с президента на Малта Джордж Вела, и с посланика на добра воля на ВКБООН Кейт Бланшет в сряда. В четвъртък Роберта Мецола ще посети Берлин, където ще се срещне с председателя на Бундестага Бербел Бас и ще произнесе реч на тема „Състоянието на Европа през 2023 г. във фондация „Конрад Аденауер“.