Сливен. Новини от източника. Последни новини

Седмицата в ЕП: 13 – 19 ноември 2023 г.

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 5 месеца | 336

Европейският парламент

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

Сексуално насилие над деца онлайн. Комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще приеме своята позиция по проектозакон, насочен към борба и предотвратяване на сексуалното насилие над деца онлайн и подобряване на защитата на децата в интернет пространството (вторник).

На живо: заседание на LIBE, вторник, 14 ноември, 10:00 ч. българско време

Замърсяване на морето. Комисията на ЕП по транспорт и туризъм (TRAN) ще приеме позицията си относно актуализирането на правилата на ЕС за борба с незаконното изхвърляне на отпадъци от кораби в морето. Проектозаконът ще забрани изхвърлянето на отпадъчни води и отпадъци от кораби, в допълнение към вече съществуващата забрана за изхвърляне на нефт и петрлони продукти. Също така се предвижда да бъдат въведени по-строги санкции и допълнителни проверки на място за възможни замърсявания (четвъртък).

На живо: заседание на TRAN, четвъртък, 16 ноември, 10:00 ч. българско време

Подготовка за пленарната сесия на 20-24 ноември. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 20-23 ноември, по време на която членовете на ЕП ще обсъдят и гласуват нови правила за улесняване на повторната употреба и рециклирането на опаковките и за намаляване на ненужните опаковки и отпадъци, за мерки за укрепване на правото на поправка и насърчаване на устойчивото потребление, за намаляване на употребата на химически пестициди и за планове за стимулиране на развитието на технологии с нулеви емисии в Европа. Те също така ще обсъдят и гласуват нови цели за намаляване на емисиите на CO2 от камиони и автобуси, относно приноса на ЕП към Конференцията на ООН по изменението на климата през 2023 г. в Дубай, относно предложенията на ЕП за европейските избори през юни 2024 г. във връзка с процеса на водещи кандидати и увеличаването на избирателната активност, както и относно реформата на Договорите на ЕС за повишаване на капацитета на ЕС за действие и засилване на гласа на гражданите.

Брифинг за медиите относно темите от пленарната сесия. Пресслужбата на ЕП ще проведе брифинг с говорителите на политическите групи на Европейския парламент в 12.00 ч. българско време в петък (зала „Ана Политковская“, пресцентър, Брюксел).

На живо: брифинг за медиите, петък, 17 ноември, 12:00 ч. българско време

Програма на председателя на ЕП. В сряда председателят на Европейския парламент Роберта Мецола ще се срещне с министъра на външните работи на Армения Арарат Мирзоян и с латвийския президент Едгарс Ринкевичс.