Сливен. Новини от източника. Последни новини

Най-новият списък Top500 представя някои от най-мощните и ефективни суперкомпютри с технологии от AMD

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Свят | преди 5 месеца | 358

AMD logo

— Броят на AMD-базираните суперкомпютри в списъка е нараснал с 39% спрямо миналата година, за да достигне 140; с AMD компоненти са реализирани 8 от 10-те най-енергоефективни суперкомпютри в света —

Санта Клара, Калифорния, САЩ — 14 ноември 2023 г. — AMD (NASDAQ: AMD) демонстрира продължаващото си лидерство във високопроизводителните изчисления (HPC) по време на изложението Supercomputing 23. Процесорите AMD EPYC™ и ускорителите AMD Instinct™ продължават да бъдат предпочитаните решения за много от най-иновативните, енергийно ефективни и най-бързи суперкомпютри в света. Сега AMD захранва 140 суперкомпютри в последния списък Top500, което представлява 39% увеличение спрямо предходната година. Освен това с AMD технологии са изградени осем от десетте най-енергоефективни суперкомпютри в света, базирани на последния списък Green500.

Екзаскейл епохата е свързана с AMD

Суперкомпютърът Frontier в Националната лаборатория Оук Ридж, работещ с процесори AMD EPYC и ускорители Instinct, остава най-бързият компютър в света - в четвърти пореден списък. С впечатляваща комбинация от най-добра производителност и лидерска енергийна ефективност, Frontier продължава да управлява служи на водещите научни разработки през първата си пълна година на потребителски операции. Най-новите научни проекти на Frontier включват изследвания за оптимизиране на електрическата мрежа, нов дизайн на двигатели на самолети за по-добра ефективност и възможности, както и два от шестте проекта-финалисти за наградата Gordon Bell.

Вторият суперкомпютър от клас exascale, снабден с AMD компоненти, е El Capitan. Тое е стартирал процеса на инсталиране в Националната лаборатория Лорънс Ливърмор. Системата ще работи с очакваните ускорители AMD Instinct MI300A - първите APU за център за данни. Този APU комбинира CPU и GPU ядра и памет с висока пропускателна способност, всичко в един пакет. Очаква се иновативният дизайн да осигури драстични увеличения както на енергийната ефективност, така и на производителността. Когато се появи онлайн, El Capitan се очаква да надхвърли два екзафлопа производителност при изчисления с двойна точност, превръщайки се във втория AMD базиран суперкомпютър, който надминава екзафлопс бариерата. Можете да видите повече за El Capitan в това видео от Националната лаборатория Лорънс Ливърмор.

За по-ефективни суперкомпютри

В HPC средите енергийната ефективност е основен приоритет за индустрията. AMD задава ново темпо на иновации за ускоряване на енергийната ефективност чрез своята цел 30x25, която има за цел да осигури 30 пъти подобрение на енергийната ефективност в процесорите и ускорителите за AI-обучение и HPC до 2025 г., спрямо базовата линия за 2020 г., чрез цялостен подход към подобрения в дизайна на чиповете и системите.

Показвайки възможностите за енергийна ефективност на процесорите AMD EPYC и ускорителите AMD Instinct, AMD снабдява с тях осем от топ 10-те системи в последния списък Green500, включително двата най-мощни суперкомпютри в топ 10; Frontier и суперкомпютърът Adastra.

Конвергиране на AI и HPC

AMD също така предоставя хардуерното и софтуерното портфолио, необходимо за посрещане на бързо нарастващото търсене на AI приложения в HPC индустрията.

Ускорителите AMD Instinct и процесорите AMD EPYC в момента захранват двете най-добри системи, Frontier и LUMI, в най-новия бенчмарк с изчисления със смесена точност - HPL-MxP, който подчертава конвергенцията на работните натоварвания на HPC и AI. Като цяло, базираните на AMD системи бяха явните победители в горната част на списъка – като Frontier постигна HPL-MxP резултат от 9,95 екзафлопа, а системата LUMI достигна 2,35 екзафлопа – подчертавайки продължаващия растеж и възможностите на процесорите AMD EPYC и ускорителите AMD Instinct в AI работни натоварвания.

В областта на софтуера AMD продължава да тласка напред отворената софтуерна екосистема с AI и HPC общностите, работейки заедно за поддръжка на нови приложения, рамки, езици и други чрез отворен софтуер. Отворената софтуерна платформа AMD ROCm™ продължава да се развива и да се използва в множество широкомащабни HPC и AI системи. Софтуерният стек ROCm също има поддръжка от „ден нула“ за PyTorch 2.0, предоставяйки на разработчиците широк набор от AI модели, задвижвани от PyTorch, които са съвместими и готови за използване „веднага след разопаковане“ с AMD ускорители.

Партньорски решения с AMD Instinct MI300A

HPE наскоро обяви HPE Cray Supercomputing EX255a блейд ускорител, включващ AMD Instinct MI300A APU. Идеален за AI и HPC работни натоварвания, MI300A APU ще бъде първият в света APU ускорител за AI и HPC. Вижте базирания на AMD HPE Cray Supercomputing EX255a ускорител на щанд #913 на HPE.

Освен това GENCI, френската агенция за HPC и AI, ще стартира първото разширение на суперкомпютъра Adastra, базиран на ускорителите AMD Instinct MI300A. Тази част от системата, базирана на AMD решения, ще предложи на френските изследователи подкрепа при конвергенцията на HPC и AI приложения.

И накрая, Eviden наскоро разработи блейд сървър, задвижван от AMD Instinct MI300A, за пълната DLC суперкомпютърна линия BullSequana XH3000 и ще достави първия базиран на AMD Instinct MI300A суперкомпютър през H1-24 в изчислителния център на института Макс Планк (Max Planck Data Facility, MPCDF) в Германия. Посетете щанда на Eviden #655, показващ BullSequana XH3000 и AMD технологии.