Сливен. Новини от източника. Последни новини

„Слънчевото семейство“ на котленската детска градина “Дъга“ отбеляза „Въведение Богородично“

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Общество | преди 5 месеца | 397

„Слънчевото семейство“ на котленската детска градина “Дъга“ отбеляза „Въведение Богородично“

Малките възпитаници на изнесената разновъзрастова група „Слънчо“ при ДГ „Дъга” гр. Котел отбелязаха „Въведение Богородично” – празник, известен още като „Ден на християнското семейство”. Той е изцяло български празник, датиращ от 1929 година и беше отбелязан подобаващо и от всички деца в централната сграда на градината.

Малчуганите, на този специален ден, получиха знания за българските обичаи и традиции и дадоха заявка, че са готови да ги пазят, защото те са същината на българщината.

За 3, 4 и 5-годишните деца от група „Слънчо“, 21 ноември премина по-специално, тъй като празненството им беше тяхната първа изява пред публика. Ето защо, празникът им беше наситен с много вълнения и емоции.

Децата изненадаха своите родителите с музикално-художествена програма, за чието изпълнение се бяха погрижили учителките им – Фани Чернева и Петя Георгиева. Под бурните овации на родителите си мъниците рецитираха, танцуваха хора и се забавляваха до насита.

Традиционната празнична питка, омесена от Иванка Атанасова, родител на детенце в групата, даде възможност, в празничния ден да се преплетат православния канон и народните традиции, съхранявани от българите в продължение на векове.

Изнесената разновъзрастова група е най-новата група към местната детска градина. Тя е сформирана в началото на учебната 2023/2024 година и в нея са записани 21 деца, в три възрастови групи, съобщи директорът на детска градина „Дъга“ – Ваня Ненчева. Директорката допълни, че следващата изява на слънчевите деца на група „Слънчо“ ще бъде в навечерието на коледно-новогодишните празници.

Община Котел

Снимки