Сливен. Новини от източника. Последни новини

Монтиране на окачен таван на две нива с гипсокартон

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 5 месеца | 303

Изграждането на окачен таван на две нива не е трудна задача, ако знаеш как да го направиш. Всеки от нас търси вариант да спести пари при ремонт, а най-голям разход отива за труда на майсторите.

За да спестим много време, нерви и пари, заедно с експертите в търговията с гипсокартон от Stroymart.bg ще ви споделим тайната на качествено изградения таван с двойна скара. А също така и при какви условия е подходящо да го направим, какви строителни материали са ни нужни и стъпките на монтажа му.

Особености

Когато се прави таван на две нива с гипсокартон е важно да се предвиди нивото, на което ще падне стаята след монтажа.

Основната цел на този ремонт е да скрие окабеляване и преминаваща вентилация в стаята.

Поставянето на двойна скара снижава тавана с поне 15см. При наличие на прозорци и врати, които ще бъдат покрити след ремонта, не се препоръчва да се прави окачен таван на две нива.

Материали

За да се изгради окачен таван на две нива се използват следните елементи от сухото строителство:

• Гипсокартонени листи - не е препоръчително да се купуват тънките модели от по 6.5мм. Те са крехки и бързо биха се огънали още в процеса на поставяне. Най-добре е използването на гипсокартон с плътност 12.5мм. Ако се поставя окачен таван в помещение с повече влага като кухня или баня, трябва да се използва влагоустойчив модел. В него има вградени силиконови нишки, които да устоят на образувалия се конденз в тези помещения

• UD профили - наричат се още рамкиращи. Те дават, нивото на което ще бъде окачения таван.

• CD профили - по тях се монтират гипсокартонените плоскости.

• Директни окачвачи - с тяхна помощ основните CD профили се закрепват за тавана.

• Кръстосана връзка за две нива - благодарение на нея се прави връзка между основните и монтажните CDта.

• Дюбели - използват се за закрепване на директните окачвачи за тавана, UDта за стената и гипсокартона за CDта.

• Винт тип копче - чрез него се фиксират CD профилите към директните окачвачи.

Важно е да се изчисли количеството строителни материали, което ще се използва за ремонта, преди да се направи поръчката. По този начин ще се спести от цената им за доставка. Също така е препоръчително да се закупят няколко броя в повече, в случай че елементът се повреди, докато се монтира.

Инструменти

Важно е да разполагаме с необходимите инструменти, с които да извършим безпроблемно ремонтните дейности.

• Бормашина - тя ще помогне за пробиването на дупки в стените и тавана, където да се поставят UD профилите и директните окачвачи.

• Нивелир - с негова помощ ще се осигури подравняване на CDта, преди да се постави гипсокартона.

• Стълба - благодарение на нея ще може да се извършат всички дейности по изграждане на окачения таван, които са на високо.

Монтаж

След като се уверим, че разполагаме с всичко необходимо, за да извършим ремонтните дейности, можем да пристъпим към работа.

Първо, трябва да се разчертаят местата, на които ще се поставят основните и монтажните CD профили. Основните трябва да бъдат на еднакво разстояние едно от друго, съответно 60/80/120см - в зависимост от размера на стаята. Първият трябва да е на 10см от стената. Монтажните CDта ще бъдат поставени пемпердикулярно на основните на отстояние от 50см.

След това, трябва да маркираме местата, на които ще се поставят директните окачвачи. Те трябва да бъдат закачени през 60-65см. Много е важно окачвача да не съвпада с мястото, на което ще се поставя кръстосаната връзка. Ако двете съвпаднат, няма да може да се постави връзката и да се закопчее монтажния профил.

Когато бъде извършено маркирането на CDта, може да се пристъпи към поставяне на UD профилите. Те трябва да са разположени по цялата дължина на стената. Те се прекрепят с помощта на дюбели през 50-60см. Важно е те да са нивелирани, за да бъде прав тавана след ремонта.

Директните окачвачи се закрепват, с помощта на дюбел, на маркираното за тях място. Поставя се само един пирон в дупката по средата. Страничните две се използват, ако монтажа се извършва върху дърво.

Основните CD профили се поставят върху UDта. Те се прикрепят с помощта на винтове тип копче към окачвачите. Преди закрепването е важно да се извърши нивелация на съответния профил.

След това към основните профили се поставя връзката за таван на две нива. Към тях се прикрепят монтажните CDта. Те трябва да влезнат в UDта, без да се закрепват.

Когато бъдат монтирани всички профили, може да се пристъпи към поставяне на гипсокартона. Първия лист се слага от мястото, където е маркиран и първия носещ профил. Важно е да се остави отстояние между плоскостта и стената от поне 5мм, за да може листът да се движи свободно. По този начин ще се избегне появата на пукнатини между гипсокартоните. Гипсокартона се закрепя с дюбели само за монтажните профили.

С помощта на тези стъпки може успешно и качествено да се монтира окачен таван на две нива с гипсокартон.