Сливен. Новини от източника. Последни новини

Предимствата на обработената с култиватор почва

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 5 месеца | 205

Култиваторите са много добър начин за подобряване на качеството на почвата. Тази земеделска техника се използва, за да премахне плевелите и камъните от земята, и да я направи по-рохкава. По този начин се цели увеличение на продукцията от засятата реколта. Опитните земелци знаят, че с помощта на качествените култиватори от Mass.bg с лекота ще обработят своите ниви.

В тази статия ще разгледаме какво всъщност представлява тази земеделска техника, какви са слоевете почва и как с помощта на този прикачен инвентар се осигурява по-качествена продукция на културата.

Какво е култиватор?

Култиваторът е селскостопанска техника, с чиято помощ бързо се обработва почвата в земеделието.

Той се състои от рамка, по която има поставени работни органи. Те се задвижват, когато прикачения инвентар бъде използван с трактор.

Тази земеделска техника подобрява качеството на почвата и по-точно нейните хранителни вещества, спомагайки за развитието на по-качествена и богата култура.

Това се случва благодарение на работните органи на култиватора. Те копаят в земята, което помага да се извадят на повърхността хранителните вещества от долните слоеве на почвения профил.

Какво е почвен профил?

Познат е още като хоризонт на почвата. Това е вертикалното разпределение на почвените слоеве. Има три вида почвени профили:

Хумусен хоризонт

Има кафяв цвят, който се дължи на наличието на органична и разложена материя. Осигурява въздух за растенията и помага за задържане на влагата в земята.

Преходен хоризонт

Той се намира под хумусния хоризонт. В него се съдържа по-малко органична материя и повече минерали. Цвета му е сравнително по-светъл от този на повърхностния хоризонт. С помощта на култиватора този слой може лесно да се премеси с хумусния. Това ще помогне за изнасянето на хранителните вещества на повърхността.

Почвообразуваща скала

Това е най-долния слой. Той се намира под хумусния и преходния хоризонт. Предимно е каменист, но рехав. Не разполага с плодородни свойства, но може да задържа много добре водата. Почвообразуващата скала е най-твърдият хоризонт на почвата.

Въздействието на култиватора върху почвата

С помощта на работните си органи тази земеделска техника разрохква почвата на нивата. Това помага за подобряване на пропускливостта на водата и въздуха в почвата.

Също така култиватора размесва хумусния и преходния слой на почвата, а по този начин хранителните вещества от по-долния слой стигат до повърхността. В следствие на този процес може да се получи по-добра и богата реколта.

Третирането на нивата с този прикачен инвентар спомага и за премахването на плевелите. Те се отстраняват с корените, което предотвратява повторната им поява.

Моделите, разполагащи с валяк, могат да подравнява почвата в процеса на разрохкване. Това спомага за запазването на водата в земята за по-дълго време.

Култиваторите с торовнасяне са изключително функционални. С тяхна помощ може лесно да се положи тор в почвата. Това ще осигури по-богата и качествена продукция от реколтата.

Наличието на камъни в земята може да попречи на корените на културата да се развият. Те се нуждаят от пространство, за да растат и абсорбират водата и минералите в нея. При наличие на такива препятствия е препоръчително да се използват култиватори с пружина. Те са специално пригодени да премахват големи буци, които биха повредили стандартните, при по-висока скорост.

Ролята на култиватора в земеделието

Тази селскостопанска техника помага за осъществяването на качествената обработка на нивата.

Качествените прикачени инвентари от MASS помагат за доброто разрохкване на почвата. Това отстранява вредните плевели и осигурява добра пропускливост на вода и въздух в земята. Така се осигурява богата реколта от засадената култура. Поради тази причина все повече земеделци използват земеделска техника и в частност култиватори за обработка на нивите си.