Сливен. Новини от източника. Последни новини

Седмицата в ЕП: 27 ноември – 3 декемврми 2023 г.

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 5 месеца | 277

Европейският парламент

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

ЕЦБ / Председателят К. Лагард. Членовете от комисията на ЕП по икономически и парични въпроси (ECON) ще се срещнат с председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард и ще обсъдят паричната политика и динамиката на инфлацията в еврозоната и САЩ, както и въпроси, свързани с изменението на климата в паричната политика (понеделник).

На живо: заседание на ECON, понеделник, 27 ноември, 16:00 ч. българско време

Пътна безопасност. Комисията на ЕП по транспорт (TRAN) ще гласува два законодателни акта относно пътната безопасност. Целта на първия проектозакон е решенията за лишаване от право на управление на МПС, взети от една държава членка, да се прилагат в целия ЕС. Текстът на втория проектозакон предвижда да бъде разширен списъкът на пътнотранспортните нарушения, които водят до трансгранично разследване и правоприлагане. Понастоящем 40% от пътнотранспортните нарушения, извършени от чуждестранни водачи, остават ненаказани (сряда).

На живо: заседание на TRAN, сряда, 29 ноември, 11:00 ч. българско време

Европейско пространство на здравни данни. Комисиите на ЕП по граждански свободи (LIBE) и околна среда (ENVI) ще гласуват за създаването на европейско пространство на здравни данни, чиято цел е данните за пациентите да бъдат преносими в рамките на целия ЕС и да се даде възможност за безопасно споделяне на анонимизирани здравни данни за целите на научните изследвания, иновациите, изготвянето на политики и осигуряване на безопасността на пациентите, при осигуряването на подходящи гаранции (вторник).

На живо: заседание на LIBE / ENVI, вторник, 28 ноември, 12:30 ч. българско време

Пазар за стрийминг на музика. Комисията на ЕП по култура и образование (CULT) ще приеме поредица от предложения за справяне с положението на авторите и загубата на културно многообразие на европейския пазар за стрийминг на музика. Сред предложенията са увеличаване на заплащането на артистите, по-голяма прозрачност в алгоритмите за препоръчване на музика на платформите за стрийминг и квоти за европейска музика в тези платформите (вторник).

На живо: заседание на CULT, вторник, 28 ноември, 15:30 ч. българско време

Седмица на правата на хората с увреждания. Европейският парламент ще проведе Седмица на правата на хората с увреждания като гарант за правото на всички хора с увреждания да могат да водят независим живот и да бъдат напълно интегрирани в обществото. Ще се проведат поредица от публични дебати и прояви, за да се анализират съществуващите инициативи и да се предложат решения на предизвикателствата (в продължение на цялата седмица).

75-та годишнина от приемането на всеобщата декларация за правата на човека. По инициатива на подкомисията по правата на човека (DROI) Европейският парламент организира конференция на високо равнище по повод 75-ата годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека. Конференцията ще бъде открита от председателя на ЕП Роберта Мецола, последвана от речи на върховния комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк и еврокомисаря, отговарящ за международните партньорства Юта Урпилайнен (сряда).

На живо: конференция на високо равнище, сряда, 29 ноември, 11:15 ч. българско време

Белгийско председателство на Съвета на ЕС / Председателски съвет на ЕП. За да се подготви за предстоящото белгийско председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари 2024 г., председателят на Европейския парламент и лидерите на политическите групи (Председателски съвет) ще проведат среща с белгийското правителство, включително с министър-председателя Александър де Кро, последвана от съвместна пресконференция, както и среща с федералния парламент (четвъртък).

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще посети Лисабон в петък, където ще участва в дебат с млади хора на тема „Не е толкова лесно. Младежта и политиката“.