Сливен. Новини от източника. Последни новини

Седмицата в ЕП: 4 – 10 декември 2023 г.

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 4 месеца | 284

Европейският парламент

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

Свидетелства за управление на МПС. Комисията на ЕП по транспорт и туризъм (TRAN) ще приеме позицията си относно актуализирането на правилата на ЕС относно свидетелствата за управление на МПС с цел подобряване на пътната безопасност и доближаване до целта за нулев брой смъртни случаи по пътищата на ЕС до 2050 г. Законодателното предложение включва издаването на дигитални свидетелства за управление, заедно с физически такива, както и въвеждането на двугодишен изпитателен срок и нулева толерантност за шофиране в нетрезво състояние за начинаещи шофьори. Всяка година при пътнотранспортни произшествия в ЕС се губят над 20 000 човешки живота (четвъртък).

На живо: заседание на TRAN, четвъртък, 7 декември, 10:00 ч. българско време

Доклад на ЕС за борбата с измамите за 2022 г. Комисията на ЕП по бюджетен контрол (CONT) ще гласува своя доклад за борба с измамите в ЕС за 2022 г. Евродепутатите ще разгледат съществуващите мерки и предложенията за бъдещи подобрения, за да се гарантира защитата на финансовите интереси на ЕС, включително по отношение на ресурсите, отпуснати за реакцията на ЕС на руската агресия в Украйна, националните системи за контрол на разходите по Механизма за възстановяване, както и защитата на журналистите и концентрацията на собственост при медиите (понеделник).

На живо: заседание на CONT, понеделник, 4 декември, 16:00 ч. българско време

COP28 - Конференция на ООН по изменението на климата. Делегация от членове на ЕП ще участва в Конференцията на ООН по изменението на климата (COP28), по време на която ще се проведе първият глобален преглед на напредъка по изпълнението на Парижкото споразумение относно изменението на климата (от петък, 8 декември, до вторник, 12 декември).

Събитие за медиите „Шест месеца до изборите за Европейски парламент“. Медиите са поканени на събитие, с което ще бъдат отбелязани шест месеца преди изборите за Европейски парламент. Пресслужбата на Европейския парламент ще предостави полезна информация относно европейските избори на 6-9 юни 2024 г. Резултатите от проучване на Евробарометър, което ще бъде публикувано на следващия ден, също ще бъдат разпространени под ембарго (вторник).

Евробарометър от есента на 2023 г. Европейският парламент ще публикува проучване на общественото мнение на Евробарометър по теми като представите на гражданите за Европейския парламента и ЕС, мнението им относно членството в ЕС, политическите приоритети на Парламента и основните ценности, които трябва да бъдат защитавани, както и относно европейските избори на 6-9 юни 2024 г., включително осведомеността, интереса и вероятността за гласуване (сряда).

Подготовка на пленарната сесия на 11-14 декември 2023 г. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесията на 11-14 декември, по време на която ще бъде връчена наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г. на Джина Махса Амини и Движението „Жени, живот, свобода“ в Иран. Евродепутатите също така ще обсъдят и гласуват Законодателния акт за суровините от критично значение за увеличаване на доставките на стратегически суровини, относно европейското пространство на здравни данни, чиято цел е да бъде укрепено правото на преносимост на здравните данни и да се даде възможност за сигурен обмен, както и за отношенията на ЕС със САЩ и Китай. Те също така ще гласуват предложенията си за изборите за ЕП на 6-9 юни 2024 г., включително механизъм за избор на председател на Европейската комисия, ще очертаят приоритетите си за заседанието на Европейския съвет на 14-15 декември и ще оценят резултатите от испанското председателство на Съвета на ЕС в присъствието на министър председателя на страната Педро Санчес.

Брифинг за медиите относно темите от пленарната сесия. Пресслужбата на ЕП ще проведе брифинг с говорителите на политическите групи на Европейския парламент в 12.00 ч. българско време в петък (зала „Ана Политковская“, пресцентър, Брюксел).

На живо: брифинг за медиите, петък, 8 декември, 12:00 ч. българско време

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще посети Италия в понеделник и вторник, където ще участва в събитие за млади хора и ще се срещне с италианския министър по европейските въпроси, политиката на сближаване, Юга и Националния план за възстановяване и устойчивост Рафаеле Фито, като след срещата ще се проведе пресконференция. Тя също така ще посети регион Калабрия, където ще се срещне с Роберто Окиуто, президент на региона, като след срещата ще се проведе пресконференция. Във вторник председателят на ЕП ще присъства на симулация на системата за извънредни ситуации 112 заедно със заместник министър-председателя на Италия и министъра на външните работи Антонио Таяни и президента на регион Калабрия Роберто Окиуто, последвана от съвместна пресконференция. Следобед тя ще изнесе реч по време на откриването на новата академична година в Университета в Палермо.