Сливен. Новини от източника. Последни новини

AMD обяви конкурс за AI разработчици

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Свят | преди 5 месеца | 320

AMD logo

През последната година станахме свидетели на много иновации свързани с изкуствения интелект, което предизвиква вълна от интелигентни и ефективни приложения. За допълнителен тласък в посока на това развитие и за стимул в разработките на AI решения с технологиите на AMD, компанията обяви първото по рода си състезание за разработчици на AI.

Ентусиастите в това ново направление на ИТ индустрията са изправени пред предизвикателството да създават иновативни и вълнуващи AI приложения със случаи на използване в центрове за данни, работни станции и лаптопи, игри, роботика и др. Разработчиците могат да избират от три различни категории:

• Генеративен AI – Използвайки AMD Radeon™ Pro W7900 или MI Instinct™ 210, в комбинация със софтуера AMD ROCm™, разработчиците са изправени пред предизвикателството да се разпрострят отвъд текущите случаи на използване на генеративен AI.

• AI за роботика – Стъпвайки върху Kria™ KR260 комплект за роботика, разработчиците могат да използват предварително изградените интерфейси и ускорени приложения, за да създадат уникални AI-визионни приложения за роботика в множество сектори.

• PC AI – С AMD Ryzen™ AI, първият в света процесор с вграден AI енджин, разработчиците могат да създават приложения за персонални компютри, използвайки визия, реч или оптимизирани за домейни LLM, вдъхнат живот на компютъра с изкуствен интелект и да подчертаят неговия потенциал за подобряване на потребителската работа и ефективност.

Всяка категория ще има голяма награда от $10 000 USD и допълнителни награди за победителите на второ и трето място. И за да насърчи допълнително иновациите в академичните среди и разнообразието в индустрията, университетската програма на AMD предлага специална парична награда за един печеливш проект, представен от студент, както и награда „Жените в технологиите“ за най-добрия проект сред екипи съставени предимно от дами.

Регистрацията за състезанието вече е започнала, а заявките за безплатен хардуер приключват на 31 януари 2024 г. Повече информация, включително правилата, изискванията, хардуерните приложения и регистрацията, можете да намерите на страницата на състезанието и в блога на общността на AMD.