Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изложба в Сливен представя културата и традициите на каракачанската общност

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Общество | преди 4 месеца | 301

Изложба в Сливен представя културата и традициите на каракачанската общност

Иизложба, която представя културата и традициите на каракачанската общност, от днес е подредена във фоайето на зала „Сливен“ в града. Тя е част от проекта „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“ на Община Сливен, като днешното събитие е с партньорството на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България.

Гостите на експозицията могат да видят фотоси от битието на каракачанския етнос от времето на неговия номадски период, каракачански носии, книги, посветени на каракачанската култура, трапеза с автентични за този етнос ястия.

Каракачаните в България са около 20 000, като най-голямата общност е в общините Сливен и Карлово. Федерацията обединява двадесет дружества. В Сливенско каракачаните са около 6000. Ежегодно те провеждат своя Национален събор в местността Карандила, където представят своите традиции, музика, танци и бит, съхранени през годините. Друго събитие, на което си дават среща каракачаните, е Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим, където импровизираното каракачанско село е неизменна част от програмата.

Основната цел на проекта е да съхрани и популяризира културното наследство на Сливен чрез обновяване на пространствата за излагане на културни ценности и подобряване управлението на културните институти. Партньори са Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, Художествена галерия „Димитър Добрович“ и Федерация на културно-просветно дружество на каракачаните в България.

По този проект през септември Общината представи еврейското културно наследство в Сливен. Предстои сливенци да се запознаят с културата, традициите и бита на българската, турската, ромската и арменската общности.

Източник: БТА Сливен

Велина Василева

Снимки: Велина Василева, БТА

Снимки