Сливен. Новини от източника. Последни новини

Информационен бюлетин за пленарната сесия - 11-14 декември 2023 г.

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 4 месеца | 307

Европейският парламент

Джина Махса Амини и протестното движение на иранските жени ще получат наградата Сахаров

Във вторник в 12.30 ч. (българско време) Роберта Мецола ще връчи наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2023 г. на Джина Махса Амини и движението "Жена, живот, свобода" в Иран.

Критични суровини: гарантиране на доставките и суверенитета на ЕС

Във вторник евродепутатите ще обсъдят и гласуват окончателно плановете за увеличаване на доставките на стратегически суровини за ЕС.

Приоритети на Парламента за заседанието на Европейския съвет на 14—15 декември

В дебат със Съвета и Комисията в сряда сутринта евродепутатите ще представят своите искания преди срещата на върха на ЕС на 14—15 декември.

Европейски избори: Евродепутатите ще гласуват по предложения за системата за водещи кандидати

Предложенията за изборите през 2024 г. включват механизъм за избор на председател на ЕК, както и начини за увеличаване на избирателната активност и укрепване на демократичните процеси.

Газа: Парламентът настоява за освобождаване на заложниците и за хуманитарно примирие

Във вторник следобед, на фона на бушуващата война в ивицата Газа, членовете на ЕП ще направят оценка на последните събития в дебат с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Нова схема за повишаване на достъпността на личните здравни данни в целия ЕС

В сряда ЕП ще гласува предложение за европейско пространство за здравни данни, за улесняване електронният достъп до здравни данни, дори когато пациентите са в други страни от ЕС.

Евродепутатите ще обсъдят икономическата сигурност на ЕС на фона на геополитическо напрежение

Във вторник вечерта ЕП ще обсъдяи Европейската стратегия за икономическа сигурност със Съвета и Комисията и ще засегнат конкурентоспособността и устойчивостта на веригата на доставки.

Последиците от войната на Русия срещу Украйна за околната среда

Във вторник евродепутатите ще обсъдят с шефа на външната политика на ЕС Жозеп Борел унищожаването на околната среда, причинено от войната на Русия срещу Украйна.

Евродепутатите подкрепят признаването на родителството в целия ЕС

ЕП трябва да приеме правила, които да гарантират, че децата се ползват от същите права съгласно националното законодателство в друга държава членка, по-специално по отношение на

Евродепутатите ще приемат препоръки относно психичното здраве и незаразните заболявания

В пленарна зала ще бъдат гласувани два доклада по собствена инициатива, в които се разглеждат текущите предизвикателства пред психичното здраве и незаразните заболявания.

Евродепутатите са разтревожени от пристрастяващите цифрови услуги

Парламентът ще гласува текст, призоваващ за разработването на етични цифрови продукти, които не разчитат на пристрастяващи дизайни.

Премахване на оставащите пречки пред онлайн пазаруването в ЕС

Евродепутатите искат правилата на ЕС за блокиране на географски принцип да се прилагат по-добре и да се включат аудио-визуални услуги.