Сливен. Новини от източника. Последни новини

Парламентът отдаде почит на Джина Махса Амини и протестиращите жени в Иран

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 4 месеца | 296

Европейският парламент

ЕП връчи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г. на Джина Махса Амини и иранското движение „Жена, живот, свобода“ по време на церемония на 12 декември.

Лауреатите бяха представени от Салех Никбахт, академик и адвокат на представляващ семейството на Джина Махса Амини, Афсун Наджафи и Мерседех Шахинкар, ирански защитници на правата на жените, които напуснаха Иран през 2023 г.

При откриването на церемонията по награждаването председателят Роберта Мецола заяви: „Тазгодишната награда „Сахаров" за свобода на мисълта, присъдена на Джина Маша Амини и движението „Жена, живот, свобода“, е почит към всички смели и борбени жени, мъже и млади хора в Иран, които въпреки че са подложени на все по-голям натиск, продължават да се борят за правата си и да настояват за промяна. Европейският парламент ви чува и ви подкрепя. Вие не сте сами.

На 13 септември 2022 г. Джина Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, е арестувана от полицията в Техеран за предполагаемо неспазване на строгите ирански закони за забулване. Тя умира в болница три дни по-късно, след физическо насилие по време на полицейското ѝ задържане. Смъртта ѝ предизвиква масови протести, водени от жени, в цялата страна. Обединени под лозунга „Жена, живот, свобода“, жените протестират срещу закона за носене на хиджаб и други дискриминационни мерки.

На 8 декември 2023 г., на път за Франция, за да получат наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, родителите и братът на Джина Махса Амини бяха задържани на летището в Техеран от иранските власти и паспортите им бяха конфискувани. Понастоящем на тях е наложена забрана за пътуване. В събота Роберта Мецола призова "иранския режим да отмени решението си".

Семейството беше представлявано в Страсбург от адвоката им Салех Никбахт, който прочете послание от майката на Джина Махса Амини, Можган Ефтехари, по време на церемонията: "Скръбта на Джина е вечна за мен, а тя е безсмъртна за хората по целия свят. Твърдо вярвам, че нейното име, редом с това на Жана д'Арк, ще остане символ на свободата. От родното място на вечната Джина ви предавам моята и на семейството ми безкрайна благодарност и се надявам, че ще устоите твърдо и гордо на своя избор. Да се надяваме, че нито един глас няма да се страхува от провъзгласяването на свободата".

Гледайте запис от церемонията тук.

Контекст

След бруталното потушаване на протестите от иранските власти, Европейският парламент многократно е осъждал тежкото положение с правата на човека в страната. През октомври 2022 г. евродепутатите призоваха за санкции срещу иранските длъжностни лица, замесени в смъртта на Джина Махса Амини, както и репресиите на режима. През януари 2023 г. евродепутатите призоваха за повече санкции срещу режима в Иран, както и за включване на Ислямската революционна гвардия в списъка на ЕС на терористичните организации. През ноември 2023 г. Парламентът прие резолюция относно последните нападения срещу жени и защитници на правата на жените и произволното задържане на граждани на ЕС. ЕП призова за създаването на работна група на ЕС в подкрепа на лауреатите на наградата „Сахаров“ и носителите на Нобелова награда.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Създадена е през 1988 г. в чест на лица и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров.

Повече за останалите финалисти, номинирани за наградата „Сахаров“ през 2023 г., можете да прочетете тук.