Сливен. Новини от източника. Последни новини

7000 бебета годишно се раждат от бременности, непроследени от медицински специалист

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Общество | преди 4 месеца | 306

pixabay.com

Над 300 жени в 10 населени места в област Сливен са информирани за разширения обхват на дейностите за проследяване на бременността при здравно неосигурени бъдещи майки, които от началото на 2023 г. имат право на 4 безплатни прегледа, вместо на един. В България, по данни на Националната здравноосигурителна каса, около 7000 бебета годишно се раждат от бременности, непроследени от медицински специалист.

Като сериозен проблем на национално ниво застъпниците по проекта в област Сливен отчитат липсата на какъвто и да е достъп до гинекологични прегледи на жените, които не са бременни. След поредица срещи с ръководството на Община Сливен и общински съветници е отпуснат бюджет, с който от сдружение „Лекари на света“ ще заплащат по два прегледа на нуждаещи се пациентки.

Дейностите по проект „Активни граждани за местни и национални реформи в здравеопазването“ на територията на област Сливен са в резултат на идентифицираните проблеми в Регионалната застъпническа карта. Тя е публикувана в сайта на проекта, който се изпълнява от Националната пациентска организация с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП, Фонд Активни граждани България. https://active.npo.bg/category/documents/advocacy-cards/</a>