Сливен. Новини от източника. Последни новини

Испанска класическа музика ще звучи на Коледния концерт на Сливенския симфоничен оркестър

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Култура | преди 4 месеца | 358

Испанска класическа музика ще звучи на Коледния концерт на Сливенския симфоничен оркестър

Испанска класическа музика ще звучи на Коледния концерт на Сливенския симфоничен оркестър, който ще се състои на 15 декември в зала "Сливен". Програмата и участниците в културното събитие представи днес в Пресклуба на БТА в Сливен директорът на Симфоничния оркестър Кремена Оксенкруг.

Публиката ще чуе Симфония в ре мажор от Хуан Крисостомо Ариага и пет от най-известните и виртуозни пиеси за цигулка и оркестър на Пабло де Сарасате – „Интродукция и тарантела” оп. 43, „Цигански напеви” оп. 20, „Фантазия „Кармен”“ оп. 25, „Баско капричио” оп. 24 и „Навара” оп. 33 за две цигулки и оркестър.

За първи път на сцената на зала „Сливен" ще се качат младите цигуларки – сестрите Ани и Христина Панови. Спектакълът ще бъде под диригентството на маестро Хосе Мигел Родиа от Испания.

"Подобни събития са чест не само за нашия град, но и въобще за България", каза Кремена Оксенкруг, като допълни, че по време на репетицията очакванията й са били надхвърлени.

"Много съм развълнуван да дирижирам този прекрасен оркестър", каза маестро Родиа, който е за пръв път в Сливен. Той изрази задоволство, че в програмата е включен Ариага, наречен "испанския Моцарт". Интересен факт, е че талантливият композитор е роден на една и съща дата с Моцарт, точно 50 години след неговото рождение.

Това е първият за сезона концерт от цикъла „Млада Европа“, с който Сливенският симфоничен оркестър подкрепя бъдещото поколение международни солисти и диригенти и в същото време дава възможност на своите почитатели да се насладят на музикални прояви от високо равнище. Осемнадесетгодишната Ани Панова и петнадесетгодишната Христина Панова са родени в Пловдив и в момента се обучават в Университета по музика и сценични изкуства във Виена. През 2015 свирят на гала концерта на победителите в конкурса American Protege в Карнеги хол, Ню Йорк. Така стават най-младите български музиканти, свирили в най-известната концертна зала в света. И двете са носителки на множество награди и премии от международни конкурси.

"Удоволствие е да се свири такава музика, защото се усеща лесно, няма как да се свири без чувство", каза Ани Панова, която свири от шестгодишна, а две години по-малката й сестра - Христина започва на пет. "За нас най-желаната сцена е пред сърдечна публика, която да възприеме това, което ние искаме да й предадем", каза тя в отговор на въпрос на БТА коя световна сцена мечтаят да покорят. "Най-голямото удоволствие за нас е да свирим заедно", заяви Христина, а сестра й допълни, че това е тяхното предимство, защото на сцената се чувстват комфортно и в пълен синхрон.

Източник: БТА Сливен

Велина Василева

Снимка: Велина Василева, БТА