Сливен. Новини от източника. Последни новини

Споразумение за нови насоки за трансевропейски транспортни проекти

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 4 месеца | 161

European Parliament

Мрежа на ЕС от железопътни линии, пътища, вътрешни водни пътища и морско корабоплаване

Реализация на големи транспортни проекти до 2030 г

Фокус върху интермодалния транспорт

Прекъсва връзките с Русия и Беларус, подобрява връзките с Украйна и Молдова

Преговарящите от Парламента и Съвета се споразумяха за актуализирани насоки за трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) за насърчаване на изпълнението на големи проекти до 2030 г.

Насоките, договорени в понеделник вечерта, са планът на ЕС за изграждане на мрежа от железопътни линии, пътища, вътрешни водни пътища и къси морски маршрути, свързани чрез пристанища и терминали в целия Европейски съюз. Текущите TEN-T проекти варират от Rail Baltica, свързващ Хелзинки и Варшава, до базовия тунел Бренер.Лисабон–Мадрид, свързваща Австрия и Италия, или високоскоростната железопътна линия

Срокове

Споразумението потвърждава ангажимента на ЕС да завърши големи транспортни инфраструктурни проекти по основната мрежа TEN-T до края на 2030 г. и на всеобхватна мрежа до края на 2050 г., фокусирана върху елиминирането на тесните места и липсващите транспортни връзки. За да се ускори внедряването на проекта, преговарящите договориха междинен краен срок от 2040 г.

Интермодален транспорт

Евродепутатите осигуриха повече фокус върху интермодалния транспорт, извършван предимно с железопътен транспорт, вътрешни водни пътища или морски превоз на къси разстояния. Това ще бъде подсилено от електрифицираните железопътни линии в основната TEN-T мрежа, движещи се със скорости от 160 км/ч за пътнически железопътен транспорт и 100 км/ч за товарни превози и пресичащи вътрешните граници на ЕС средно за по-малко от 25 минути до края на 2030 г. Освен това железниците в ЕС ще трябва да мигрират към номиналното междурелсие на европейския стандарт (1435 mm) и до края на 2040 г. да преминат към единна система за управление на трафика.

Военна мобилност

За да осигурят безпроблемното прехвърляне на военни войски и оборудване, евродепутатите убедиха правителствата на ЕС да вземат предвид военните нужди (тегло или размер на военния транспорт), когато изграждат или модернизират инфраструктура, която се припокрива с военната транспортна мрежа. В рамките на една година след влизането в сила на тези нови правила Комисията ще трябва да проведе проучване относно широкомащабните движения с кратко предизвестие в целия ЕС, за да улесни планирането на военната мобилност.

Партньорство с трети страни

Договореният текст съкращава също транспортните инфраструктурни проекти с Русия и Беларус и вместо това засилва транспортните връзки с Украйна и Молдова. За да смекчат риска за сигурността, произтичащ от участието на предприятия извън ЕС в големи проекти по TEN-T, държавите-членки ще информират Европейската комисия за мерките, приети за смекчаване на този риск, се казва в сделката.

цитат

Докладчикът на ЕП Dominque Riquet (Renew, FR) подчерта: „Това споразумение е голяма крачка напред към нашите цели. С новите правила за трансевропейската транспортна мрежа ние създаваме условия за преминаване към по-екологични видове транспорт, като същевременно стимулираме мобилността на европейците и конкурентоспособността на нашата икономика.“

Следващи стъпки

След приключване на работата на техническо ниво Парламентът и Съветът трябва официално да одобрят споразумението, преди то да може да влезе в сила.