Сливен. Новини от източника. Последни новини

Цените на онлайн рекламата през 2023

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 4 месеца | 193

pixabay.com

За много бизнеси онлайн рекламата е ефективен начин да увеличат продажбите си. Чрез нея имате възможност да достигнете до своята аудитория със супер фино таргетиране, мониториране в реално време и пълен контрол върху бюджета.

Но колко струват всички тези екстри? Какви са цените на онлайн рекламата през 2023?

Естествено, на този въпрос няма еднозначен отговор. Цената, която ще платите за Гугъл реклама или Фейсбук реклама, зависи от редица фактори като конкуренцията, релевантността на кампанията ви за аудиторията, нишата, в която работи бизнеса ви, дори времето от годината.

Цените на Гугъл рекламата

Как се определят?

Гугъл рекламата използва няколко модела за ценообразуване. Те са:

● pay-per-click (PPC): плащате, когато потребител кликне на рекламата ви;

● cost-per-mile (CPM): използва се за видео и Display кампании; плащате определена сума за 1000 импресии;

● cost-per-view (CPV): използва се за видео кампании; плащате за гледания и кликове;

Колко ще ви струва рекламата се определя от комбинация от фактори, които започват с вашия ad rank - от него зависи на каква позиция ще се покажат рекламите ви. Той зависи от няколко неща:

● Бид - колко сте избрали да наддавате за ключовите думи в списъка ви.

● Quality Score - колко полезни и релевантни са рекламата и лендинг страницата ви за дадения потребител. Дори конкуренцията ви да наддава повече за дадена ключова дума, вашата реклама може да се покаже на по-висока позиция за по-ниска цена, ако ключовите ви думи и рекламата ви тясно съответстват на търсенето.

● Разширенията, които сте добавили към рекламата си.

За да определи кои реклами ще се покажат и къде, алгоритъмът на Гугъл прави т.нар. “търг” при всяко релевантно търсене, което включва вашите ключови думи.

Цената на клик се определя по формула, в която ad rank-ът на рекламата след вас се разделя на вашия Quality Score и полученото се събира с 0.01.

Средна цена за CPC в Гугъл рекламата

Средната цена на клик зависи от индустрията, в която работи бизнеса ви, както и от типа кампания, която сте избрали.

Според Viden средната цена на клик в сферата на електронната търговия е най-ниска - $1.16 за Search кампании и $0.45 за Display. Най-високата цена е за правни услуги - $6.75 в Search мрежата.

По вид на кампанията средните цени за Гугъл реклама са най-високи за Search мрежата ($2.32) и най-ниски за Video мрежата ($0.1), а по средата са Display рекламите със средно CPC от $0.67.

Според Statista средната цена на клик за България през май 2023 е била $0.30.

Цените на Фейсбук рекламата

Цените на рекламите в мрежата на Meta (Facebook & Instagram) се определят по малко по-различен начин. Там също може да се плаща за клик (CPC) или за 1000 импресии (CPM), но по-често рекламодателите измерват цената за постигнат резултат, според целта, която са заложили при създаването на кампанията.

Според детайлно проучване на Gupta Media средната цена на Фейсбук рекламата и тази в Инстаграм за 2023-та година е $7.32 за 1000 импресии. Тя се влияе сериозно от фактори като ден от седмицата и сезонни кампании. Покрай Черен петък средната стойност на CPM скача с около 66%.

Най-”скъпите” за рекламиране в мрежата на Meta седмици са ноември и декември със средна цена за 1000 импресии (CPM) от $8.80 около Черен петък. Денят, в който рекламите във Фейсбук и Инстаграм ще ви излязат най-скъпо, е петък - със CPM от $7.20.

Фактори, които се отразяват на цените на онлайн рекламата във всички платформи

● Бизнес ниша.

● Рекламни цели - естествено е една продажба да ви струва повече от един лайк на публикация във Facebook.

● Таргетиране на аудиторията - повечето платформи предлагат страхотни възможности да таргетирате по-обща или по-тясна аудитория по фактори като демография, поведение в сайта ви, интереси, интеракция със съдържанието ви.

● Dayparting - нагласяне на рекламите да бъдат активни в определни часове или дни, когато аудиторията ви е онлайн.

● Сезонни разлики - по време на натовареното време за пазаруване около Черен петък и Коледа конкуренцията за потребителкото внимание става огромна, а с нея скачат и разходите за рекламодателите.

Цените на Гугъл рекламата се повишават стабилно всяка година заради постоянно нарастващата конкуренция. Същото важи и за Фейсбук рекламата. Към горния микс от фактори може да се добавят и други разходи, например, такса за наемане на дигитална агенция - важна стъпка в случаите, когато не познавате добре особеностите на различните платформи. Дигиталните професионалисти могат да ви осигурят спокойствието, че бюджетът ви ще бъде изхарчен ефективно и ще постигнете желаните резултати.