Сливен. Новини от източника. Последни новини

AMD технологии влизат в нов суперкомпютър за университета в Щутгарт

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Свят | преди 4 месеца | 280

AMD logo

21 декември 2023 г. - Университетът в Щутгарт и Hewlett Packard Enterprise (HPE) обявиха споразумение за изграждане на два нови суперкомпютъра в Центъра за високопроизводителни изчисления на това научно заведение (HLRS).

Първият суперкомпютър, наречен Hunter, ще започне работа през 2025 г. и ще има очаквана пикова производителност от 39 petaFLOPS. Той ще се базира на суперкомпютъра HPE Cray EX4000 и ще използва AMD Instinct™ MI300A ускорени процесори (APU). Hunter ще бъде преходен суперкомпютър, който ще помогне на потребителската общност на HLRS да премине към масовата паралелна, GPU-ускорена структура на Herder.

Вторият суперкомпютър, наречен Herder, ще бъде инсталиран през 2027 г. и ще бъде система от екзафлоп (exaFLOPS) клас, способна да развива скорости от порядъка на един квинтилион (10^18) FLOPS. Окончателната конфигурация на Herder, базирана на ускорителни чипове, ще бъде определена до края на 2025 г.

Марио Силвейра (корпоративен вицепрезидент OEM продажби на AMD) коментира: „AMD има удоволствието да разшири нашето сътрудничество с HLRS в Щутгарт и HPE. Ние ще доставим на проекта Hunter нашия авангарден ускорител за центрове за данни AMD Instinct™ MI300A, с цел подобряване на производителността, ефективността и скоростта на трансфер на данни. Тази инициатива ще създаде най-съвременна инфраструктура, насочена към изследвания, AI задачи и моделиране. Hunter се очаква да бъде реализиран през 2025 г. и е в съответствие с амбициозните планове на HLRS за Германия, демонстрирайки нашата ангажираност за напредъка на технологичните възможности и насърчаване на иновациите заедно с нашите партньори през идните години.“

За научните работници в Щутгарт, Hunter и Herder Хънтър ще открият много нови възможности за изследвания в широк спектър от приложения в инженерството и приложните науки. Например, те ще позволят проектирането на по-икономични превозни средства, по-производителни вятърни турбини, нови материали за електрониката и други.

Допълнителна информация за новите изчислителни мощности за академичните среди в Германия ще намерите тук.