Сливен. Новини от източника. Последни новини

Видове, характеристики и препоръки за зарядни за акумулатори и батерии

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 4 месеца | 254

Видове, характеристики и препоръки за зарядни за акумулатори и батерии

Зарядното за акумулаторни батерии е една от най-полезните придобивки и може да ви спаси в много ситуации. Възможностите на различните уреди се различават и трябва да знаем какъв би бил най-подходящия вариант, който да е съвместим с автомобила ви, но и да е максимално ефективен.

Какво представлява зарядното за акумулатор

Основните видове устройства за зареждане са трансформаторен и импулсен. Както сигурно предположихте, първият вид се състои от трансформатори и токоизправител, който подава постоянен ток с напрежение 14.4 волта.

Импулсното зарядно за акумулатор използва по-съвременна технология, като основните им предимства са, че са по-леки и имат голям брой защити. Импулсната технология използва променлив ток, който често пъти възстановява заряда по-бързо.

Как се използва

Макар зареждането на акумулаторната батерия на колата ви да не е сложно, ние ще ви дадем няколко насоки как да изпълните процеса коректно.

1. Проверка на напрежението – преди да пристъпите към зареждане е нужно да се уверите, че акумулаторът ви наистина има нужда от това. В общия случай, батериите разполагат със „зелена точка“, която ориентировъчно указва нивото на заряд. Ако тя свети, значи зареждането не е необходимо. Най-добрият начин обаче, остава да се измери с уред, с който да проверите напрежението коректно.

2. Отстранете батерията от автомобила – макар това да не е задължително условие, съветваме ви да премахнете батерията от колата, за да си гарантирате, че няма да нанесе щети на електрическата система.

3. Почистете клемите – почистване на клемите от окис се прави единствено с цел да се осъществи добър контакт със зарядното.

4. Свържете зарядното устройство за акумулатор – свържете положителният извод към плюсовата клема, а отрицателната към минуса.

5. Не оставяйте зарядното за дълъг период от време без надзор – периодичните проверки на състоянието са желателни, за да сте сигурни, че няма да се получи прегряване или друг нежелан ефект.

Най-важните критерии при избор

В аварийна ситуация зарядното за акумулатор може да се окаже вашият спасител. Именно заради това с него не бива да се правят компромиси. Разгледайте предлаганите опции и се сдобийте с надеждна марка, която да гарантира както вашата безопасност, така и тази на автомобила ви.

Първият фактор, с който да се съобразите е мощността на зарядното. По правило, за да бъде оптимален процеса е нужно да се сдобиете с устройство, което да покрива една десета от капацитета . Тоест, ако имате 60 Ah, то зареждането трябва да се осъществява с над 6 А. Не е необходимо да инвестирате допълнителни средства в по-мощен, тъй като той не би променил процеса значително.

Спрете се на модел, който е автоматичен, тоест разполага със защита от презареждане и допълнителни режими на работа. Ръчните зарядни за акумулатори изискват всичко да бъде настроено предварително, което да усложни работата ви с него.

Не на последно място, не се подлъгвайте от различните маркетинг стратегии, които компаниите прилагат. Често се налага да чуваме за допълнителни опции като Boost или режим за зареждане на няколко батерии едновременно. Истината обаче е, че ако не сте собственик на автосервиз, те няма да ви влязат в употреба. Намерете подходящо зарядно за акумулатор във Викиват.