Сливен. Новини от източника. Последни новини

Седмицата в ЕП: 8 – 14 януари 2024 г.

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 3 месеца | 239

Европейският парламент

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Европейска карта за хора с увреждания. Комисията на ЕП по заетост и социални въпроси (EMPL) ще приеме позицията си относно въвеждането на Европейска карта за хората с увреждания и актуализацията на законодателството уреждащо европейската карта за паркиране за хора с увреждания. Целта на тези карти е да се улесни пътуването на хората с увреждания в целия ЕС, като се гарантира, че те имат достъп до специални условия, преференциално третиране и права за паркиране, когато посещават друга държава членка (четвъртък).

На живо: заседание на EMPL, четвъртък, 11 януари, 10:00 ч. българско време

Есенен фискален пакет. Комисията на ЕП по икономически и парични въпроси (ECON) ще обсъди с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и комисар Паоло Джентилони фискалната част от есенния пакет на европейския семестър за 2024 г., по-специално цялостната оценка на бюджетните планове за тази година (четвъртък).

На живо: заседание на ECON, четвъртък, 11 януари, 10:00 ч. българско време

Подготовка на пленарната сесия на 15-18 януари. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 15-18 януари, по време на която евродепутатите ще оценят резултатите от декемврийската среща на върха на ЕС с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и ще обсъдят програмата на белгийското председателство на Съвета на ЕС с министър-председателя Александер де Кро. Евродепутатите също така ще обсъдят и гласуват закон, чиято цел е да забрани заблуждаващите твърдения за екологосъобразност и да подобри информацията за потребителите относно дълготрайността на продуктите; законодателство относно мерките за намаляване на емисиите на вещества, които увреждат озоновия слой, и относно правилата за гарантиране на справедлива и устойчива среда за стрийминг на музика и за насърчаване на културното многообразие. Те също така ще обсъдят и гласуват позицията си относно състоянието на общата външна политика и политика на сигурност и отбрана на ЕС, влиянието на Китай върху критичната инфраструктура в ЕС и призива на Европейския парламент за справяне със словото на омразата и престъпленията от омраза.

Брифинг за медиите относно темите от пленарната сесия. Пресслужбата на ЕП ще проведе брифинг с говорителите на политическите групи на Европейския парламент в 12.00 ч. българско време в петък (зала „Ана Политковская“, пресцентър, Брюксел).

На живо: брифинг за медиите, петък, 12 януари, 12:00 ч. българско време

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще се срещне с председателя на Камарата на депутатите на Люксембург Клод Визелер в четвъртък. В петък сутринта тя ще бъде в Рига, където ще се срещне с председателя на латвийския парламент (Сейма) Дайга Миерина, президента на Република Латвия Едгарс Ринкевичс, министър-председателя Евика Силиня и министъра на външните работи Кришянис Каринш. След това председателят Р. Мецола ще произнесе реч и ще участва в дискусия с млади латвийци. В петък следобед тя ще бъде във Вилнюс, където ще се срещне с министър-председателя на Литва Ингрида Шимоните, президента на страната Гитанас Науседа, ще присъства на дискусия с млади литовци и ще участва в церемонията за Деня на защитниците на свободата. В събота председателят на ЕП Р. Мецола ще се срещне с председателя на литовския парламент (Сейма) Виктория Чмилите-Нилсен и ще произнесе основно изказване в литовския парламент по време на честването на Деня на защитниците на свободата и церемонията по връчването на наградата за свобода на Република Литва.