Сливен. Новини от източника. Последни новини

AMD навлиза в автомобилната индустрия с AI решения, представени на CES 2024

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Свят | преди 3 месеца | 277

AMD logo

— Новите системи-на-чип Versal AI Edge XA и Ryzen Embedded V2000A процесори очертават амбициите на компанията за навлизане в следващото поколение системи за управление на автомобили —

— Сред партньорите в авто-екосистемата на CES са: BlackBerry, Cognata, ECARX, Hesai, Luxoft, QNX, QT, Robosense, SEYOND, Tanway, Visteon и XYLON —

Санта Клара, Калифорния, януари, 2024 — AMD (NASDAQ: AMD) обяви, че по време на CES 2024 ще демонстрира иновации за автомобилната индустрия и ще разшири своето портфолио с представянето на две нови устройства, Versal™ AI Edge XA адаптивна система на чип (SoC) и Ryzen™ Embedded V2000A процесор. Двата продукта подчертават лидерството на AMD в автомобилните технологии и са проектирани да обслужват ключови автомобилни сегменти, включително инфоразвлекателни системи, усъвършенствана безопасност на водача и автономно шофиране. Работейки заедно с нарастваща партньорска екосистема, AMD ще демонстрира на CES 2024 широката гама от възможности и приложения за тези нови устройства в автомобилни решения, налични днес и в бъдеще.

Адаптивните SoC Versal AI Edge XA добавят усъвършенстван AI енджин, който позволява на устройствата да бъдат допълнително оптимизирани за множество усъвършенствани автомобилни системи и приложения от следващо поколение, включително: предни камери, наблюдение в купето, LiDAR, 4D радар, съраунд изглед, автоматизирано паркиране и автономно шофиране. Адаптивните SoC Versal AI Edge XA също са първия 7nm продукт на AMD, който е специално за автомобили, с допълнителна сигурност за автомобилните приложения, където безопасността е от първостепенно значение.

Процесорите от серия Ryzen Embedded V2000A влизат в автомобилното купе от следващо поколение, от конзолата за информация и развлечения до цифровия клъстер и дисплеите на пътниците. Разширението на серията AMD Ryzen Embedded V2000A процесори за вграждане е първото семейство x86 процесори квалифицирани за използване в автомобилите, за да предложи подобно на PC изживяване, което потребителите очакват от домашното забавление, на което сега могат да се наслаждават в своя автомобил по време на движение.

Подобряване работата на AI енджини с Versal AI Edge XA

Versal AI Edge XA са адаптивни SoC, оборудвани с AI енджини, които предлагат много предимства за AI изчисления, визуализация и обработка на сигнали. Адаптивните SoC Versal AI Edge XA могат да извършват AI изводи от големи обеми подадени данни и могат също да се използват в крайни сензори, като LiDAR, радари и камери, или в централизиран домейн контролер. AI енджините са в състояние да обработват различни типове AI модели, като класификация и проследяване на функции. Това портфолио от устройства варира от 20k LUTs до 521k LUTs и от 5 TOPs до 171 TOPs. С възможност за мащабиране в това продуктово портфолио, дизайнерите могат лесно да пренасят своите проекти със същите инструменти, екосистема и сертификати за безопасност.

Адаптивните SoC Versal AI Edge XA могат да ускорят високоефективни изчислителни приложения с изкуствен интелект, като същевременно осигуряват функции за безопасност и сигурност и усъвършенстват моделите автомобилни. Първите устройства ще бъдат пуснати в началото на 2024 г., а следващи версии са планирани по-късно през годината.

Нови нива на автомобилната електроника с AMD Ryzen Embedded V2000A

Напредъкът в потребителската електроника повиши очакванията за изживяване в автомобила (IVX). Развлеченията, свързаността, работното място на колела и безопасността се превръщат във важни фактори, които влияят върху решенията на потребителите, което накара AMD да пусне новия процесор AMD Ryzen Embedded V2000A серия. Това устройство от клас за вграждане в автомобили позволява на производителите на автомобили да предоставят впечатляваща производителност и многозадачност за информационно-развлекателни и IVX системи, така че пътниците да могат да останат свързани в движение.

Изграден върху иновативна 7nm технология, ядра „Zen 2“ и високопроизводителна графика AMD Radeon Vega 7, процесорът AMD Ryzen Embedded V2000A Series осигурява нов клас производителност. Той предоставя графики с висока разделителна способност, с подобрени функции за сигурност и активиране на автомобилния софтуер чрез хипервайзори в допълнение към поддръжката за Automotive Grade Linux и Android Automotive.

AMD ще покаже решения за автомобили по време на CES 2024

AMD ще демонстрира своята широка гама от решения за автомобили заедно с партньори от екосистемата. Демонстрациите включват: изживяване в превозното средство, оптимизирано AI мултисензорно откриване на обекти в реално време, автоматизирано паркиране, разширяване на дисплея, LiDAR, 3D съраунд изглед, наблюдение на водача и др. Участващите партньори в автомобилната екосистема включват: BlackBerry, Cognata, ECARX, Hesai, Luxoft, QNX, QT, Robosense, SEYOND, Tanway, Visteon и XYLON.

Посетете щанда на AMD в LVCC West Hall #W319 на CES 2024, за да научите повече за автомобилните решения на AMD и да говорите с експертите от AMD.