Сливен. Новини от източника. Последни новини

От робот за отмяна на мама в домакинската работа до лилав сладолед варират коледните желания на сливенските деца

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Общество | преди 3 месеца | 281

Снимка: Велина Василева, БТА

От робот за отмяна на мама в домакинската работа до лилав сладолед варират коледните желания на сливенските деца. Това съобщиха от Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в града, които за поредна година събраха мечтите на децата в Коледно дърво на желанията. На огромна елха във фоайето на библиотеката над 2300 деца и юноши от 7 до 22 декември 2023г. поставиха своите желания за следващата година.

Най-често срещаните коледни желания са за здраве, щастие и любов. Сплотено семейство, живи и здрави роднини и близки, си пожелават и малки, и големи. Значителна част от децата си пожелават и братче или сестриче, което показва колко самотни са днешните деца, които растат в семейства с по едно дете, коментират от културната институция.

Традиционно при най-малките преобладават желанията за любими марки играчки, книги, средства за игри и забавления. Много от децата желаят да получат като подарък не един, а два домашни любимци, които да са им приятели в игрите. Желанията на по-големите са свързани с получаване на модерни технически средства - лаптопи, компютри, безжични слушалки, компютърни игри, дронове, айфони, смарт часовници, очила за виртуална реалност и др. По-големите имат желания и за практични подаръци като велосипеди, тротинетки, ролери, бягащи пътеки и други устройства за самостоятелни спортни занимания. В тази група се появяват повече желания и за медали в спорта, за победи в олимпиади и състезания, за големи успехи в училище. Желанията на тийнейджърите са свързани с нови приятелства, искреност в отношенията, толерантност, нова любов, с желания за промяна, за пътувания и опознаване на други държави и култури, желания за обучение в чужбина. При по-големите ученици впечатлява и изразеното социално мислене и неочакваната зрялост. Не малко са и призивите за опазване на природата и света като цяло. „Не!“ на войните, болестите и глада се повтаря често в пожеланията. Тревожни са обаче и желания, подобни на тези: „Искам да спрат да ме обиждат в училище!“; „Искам да съм лидер, а не да се държат с мен като с куче!“, „Искам учителите да ме уважават“.

Много забавни са нестандартните желания на децата. Те са свързани с технологиите - например за робот, който да готви и чисти вместо мама, за да има тя повече време, с науката - материали, с които да се направи машина за клониране, или машина на времето, или луноход и др., с храната - машина за захарен памук, машина за безвредни сокове и лилав сладолед, с героите на любими детски филми - истинска ракета като тази на Маша и мечока, истински кон като този на Пипи дългото чорапче, кухнята на прасето Пепа и нейното семейство и др.

Впечатляват желания, които директно могат да се отправят към местната власт – в града да има повече плувни басейни, спортни площадки, футболен стадион само за деца, повече места за игри и развлечения, магазини за играчки, повече паркове, градът да бъде по-чист, да са асфалтирани всички улици и др.

Приятелство, пътешествия и домашен любимец бяха част от желанията на сливенските деца за 2023 година.

В програмата на тържествата „Коледа в библиотеката“-2023 бяха включени беседи, творчески работилници и ателиета за ученици, представления за деца, изложба коледни картички от конкурса „Коледна магия”-2023, церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание, коледен концерт.

Източник: БТА Сливен

Велина Василева

Снимка: Велина Василева, БТА