Сливен. Новини от източника. Последни новини

Близо 480 именици черпят на Антонов и Атанасовден в Котел

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Общество | преди 3 месеца | 257

pixabay.com

Почти 480 са всички именици, които празнуват на днешния Антонов и на утрешния Атанасовден на територията на община Котел. По този повод пожелания за здраве, късмет и благоденствие към имениците и техните семейства отправя кмета на община Котел Коста Каранашев.

На 17 януари, своя имен ден отбелязват общо 223 именика. Най-много са тези, които носят името Донка – 103, Андон – 26 и Дончо – 24. На този ден празнуват още хората с имена: Антон, Антония, Тони, Тончо, Тотка, Антоанета и др.

Най-възрастният именик е на 85 години от село Остра могила, а най-младият е на 1 година от гр. Котел. Най-възрастната именица е на 98 години от село Боринци, а най-младата е на 5 години от гр. Котел.

На 17 януари се почита паметта на Преподобни Антоний Велики. Освен като покровител на ковачите се приема и като патрон на кошничарите (плетачите на кошници). Антоновден се празнува за предпазване от болести. На него жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

На 18 януари – Атанасовден, в община Котел своя имен ден отбелязват общо 252 души. Най-много са тези, които носят името Атанас – общо 169. На този ден празнуват още: Наско, Атанаска, Анастасия, Начо, Наска, Таню, Таньо, Танаска, Живко и др.

На деня се почита паметта на Св. Атанасий Велики, който е бил защитник на православната вяра.

Поверие гласи, че след Атанасовден зимата си отива, защото Св. Атанас се качвал на своя бял кон, обличал бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: Иди си зимо, идвай лято!”

На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата.

В община Котел освен 169 именици, които се казват Атанас, празнуват още 26 дами, носещи името Атанаска. Наска се казват 13 жени, а Наско – 23 мъже.

Най-възрастният именик е на 86 години от село Градец, а най-младият е на 1 година – от същото село. Най-възрастната именица е на 90 години, отново от Градец, а най-младата е на 1 година – от град Котел.

Община Котел