Сливен. Новини от източника. Последни новини

Войната между Израел и Хамас: Евродепутатите призоваха за трайно прекратяване на огъня при две условия

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 3 месеца | 229

Европейският парламент

Парламентът иска незабавно освобождаване на всички заложници и разбиването на терористичната организация Хамас

Евродепутатите отново заявяват правото на Израел да се защитава, но осъждат непропорционалния му военен отговор в Газа

Взимането на заложници и умишлените нападения срещу цивилни са сериозни нарушения на международното право

Необходимост от бърз и безпрепятствен хуманитарен достъп до цялата ивица Газа

Евродепутатите призоваха всички заложници да бъдат незабавно и безусловно освободени и терористичната организация Хамас да бъде разбита.

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите изразяват своята дълбоката скръб за невинните жертви от двете страни на конфликта. Те призовават за трайно прекратяване на огъня и възобновяване на усилията за намиране на политическо решение, при условие че всички заложници бъдат незабавно и безусловно освободени, и терористичната организация Хамас бъде разбита. Въпреки че осъждат най-категорично ужасяващата терористична атака, извършена от Хамас срещу Израел, те също осъждат непропорционалния военен отговор на Израел, който причини безпрецедентен брой смъртни случаи сред цивилното население.

Израел има право да се защитава в рамките на международното право, подчертават евродепутатите, което означава, че всички страни в конфликта трябва непрекъснато да правят разграничение между бойци и цивилни граждани, и че нападенията трябва да бъдат насочени единствено срещу военни цели, а цивилното население и гражданската инфраструктура не трябва да бъдат обект на нападение.

Спешна нужда от пълен достъп до ивицата Газа

Изразявайки дълбока загриженост във връзка с тежкото и бързо влошаващо се хуманитарно положение в Ивицата Газа, членовете на ЕП подчертават неотложната необходимост от пълен, бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп до и през цялата Ивица Газа и изискват незабавно възстановяване на критичната инфраструктура.

Връщане на двудържавното решение

Резолюцията призовава за европейска инициатива за връщане към решението, основано на съществуването на две държави и подчертава абсолютната необходимост от незабавно възобновяване на мирния процес. Тя приветства инициативата "Ден на мира в Близкия изток", предприета от Европейския съюз и Арабската лига непосредствено преди нападенията.

Евродепутатите също изразяват пълната си подкрепа за Арабската инициатива за мир от 2002 г., която предлага пълно нормализиране на отношенията между Държавата Израел и всички арабски държави в замяна на пълното изтегляне на Израел от всички палестински и арабски територии, окупирани от 1967 г. насам, и настояват за пълноценно включване на Палестинската власт в този процес.

Прекратяване на окупацията на палестинските територии

Евродепутатите призовават за прекратяване на окупацията на палестинските територии и подчертават, че израелските селища на Западния бряг, включително Източен Йерусалим, са незаконни съгласно международното право. Те решително осъждат увеличаването на насилието от страна на екстремистки заселници, извършвано срещу палестинците, и призовават за налагане на ограничителни мерки от страна на ЕС на екстремистки заселници, които нарушават правата на човека и международното право.

Отговорните за терористични актове и за нарушения на международното право трябва да бъдат подведени под отговорност

Резолюцията подчертава силната подкрепа на ЕС за работата на Международния наказателен съд и Международния съд на ООН и призовава лицата, отговорни за терористичните актове и за нарушенията на международното право, да бъдат подведени под отговорност. Вземането на заложници и умишлените нападения срещу цивилни лица, както и насилствено преместване на население, са сериозни нарушения на международното право, предупреждават членовете на ЕП.

Текстът беше приет с 312 гласа „за“, 131 „против“ и 72 „въздържал се“.