Сливен. Новини от източника. Последни новини

Седмицата в ЕП: 22 – 28 януари 2024 г.

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 3 месеца | 230

Европейският парламент

Ден в памет на жертвите на Холокоста /Пленарна сесия на 25 януари. Ирене Шашар, оцеляла от Холокоста, ще направи обръщение по време на пленарна сесия в Брюксел, с която ще бъде отбелязан Международния ден в памет на жертвите на Холокоста (27 януари). Председателят на ЕП Роберта Мецола ще открие тържествената церемония с встъпително слово (четвъртък, 12.30 ч. българско време).

На живо: тържествена пленарна сесия за отбелязване на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста: четвъртък, 25 януари, 12:30 ч българско време

Нови геномни техники (НГТ). Комисията на ЕП по околна среда (ENVI) ще приеме своята позиция по законодателно предложение за получаване на по-добри растителни култури чрез въвеждането на т.нар. нови геномни техники (НГТ) в подкрепа на екологичния преход и намаляване на употребата на пестициди и торове. Ако законодателното предложение бъде прието, някои НГТ вече няма да попадат в обхвата на рамката за генетично модифицирани организми (ГМО) и следователно вече няма да е необходимо да се подлагат на процедура за одобрение с изисквания за оценка на риска и етикетиране (сряда).

На живо: заседание на ENVI, сряда, 24 януари, 10:00 ч. българско време

Политически отношения между ЕС и Русия. Комисията на ЕП по външни работи (AFET) ще направи оценка на последните събития в политическите отношения между ЕС и Русия. Проект на резолюция, който ще бъде гласуван, приканва ЕС да увеличи подкрепата си за Украйна, за да помогне на страната да спечели войната, и да има дългосрочна стратегия за подкрепа на демокрацията в Русия (вторник).

На живо: заседание на AFET, вторник, 23 януари, 10:50 ч. българско време

Разширяване на ЕС. Комисиите на ЕП по конституционни въпроси (AFCO) и външни работи (AFET) ще обсъдят възможностите за бъдещо разширяване на ЕС и ще приемат редица предложения за това как ЕС следва да се адаптира към приемането на нови членове (вторник).

На живо: заседание на AFCO / AFET, вторник, 23 януари, 10:00 ч. българско време

ЕС-Тунис / Убежище и миграция. Членовете от комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще обсъдят с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон напредъка по преговорите за подписването на Меморандум за разбирателство между ЕС и Тунис в областта на убежището и миграцията. Преди този дебат отговарящият за външната политика на Амнести Интернешънъл Хюсеин Бауми ще сподели констатациите относно положението в Тунис и сътрудничеството с ЕС в тази област (вторник).

На живо: заседание на LIBE, вторник, 23 януари, 11:30 ч. българско време

Приоритети на белгийското председателство на ЕС. Белгийските министри ще представят приоритетите си по време на заседания на парламентарните комисии. Белгия пое ротационното председателство на Съвета на ЕС до края на юни 2024 г. (от понеделник до четвъртък).

Програма на председателя на ЕП. Във вторник председателят на ЕП Роберта Мецола ще има аудиенция с негово величество крал Филип на белгийците, последвана от новогодишен прием. В същия ден председателят на ЕП ще участва в беседа на тема „Защита на журналистите в Европейския съюз“, посветена на книгата на Пол Каруана Галиция „Смърт в Малта, убийство и търсене на справедливост от едно семейство“. Тя ще се срещне също така с председателя на Националния съвет на Словакия Петер Пелегрини. В сряда председателят на ЕП Р. Мецола ще посети Люксембург, където ще се срещне с министър-председателя на страната Люк Фриден, както и с председателя на Камарата на депутатите на Люксембург Клод Визелер. Тя също така ще проведе дебат с млади хора по време на посещението си.