Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Котел отбелязаха Бабинден по стар стил

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Общество | преди 3 месеца | 264

В Котел отбелязаха Бабинден по стар стил

Днес отбелязваме Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден – (по стар стил празникът е на 21 януари, по нов – на 8 януари). Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“.

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Празникът беше отбелязан в селата Медвен, Мокрен, Пъдарево, Нейково, Жеравна, Градец, Орлово, Кипилово, Филаретово и Стрелци, където осен почит към „бабувалите“ възрастни жени бяха организирани и кулинарни представяния. Довечера, в село Тича по случай Бабинден, Народно читалище „Просвета-1870″ ще проведе конкурс. На него ще бъде обявена носителката на титлата Мисис Баба в селото.

Кметът на Котел с поздрав по случай Бабинден

Уважаеми лекари, акушери и медицински специалисти,

Поздравявам Ви най-сърдечно с вашия професионален празник – Денят на родилната помощ, на който всички ние засвидетелстваме почитта и уважението си към вашия труд и професионализъм!

От името на жителите на община Котел и от свое име изказвам признание за труда ви и за грижите, които полагате за успешното осъществяване на най-съкровения за всяко семейство миг – раждането на дете. Пожелавам ви весел празник, удовлетворение и повече щастливи мигове! Бъдете здрави и продължавайте да бъдете все така всеотдайни в работата си. Нека се раждат повече здрави деца!

Уважаеми жени и баби,

Нека бодрият дух, трудолюбието и енергичността бъдат неразделна част от вашата същност. Радвайте се на хубавите моменти от живота, на децата, внуците и правнуците си. Пожелавам Ви здраве, щастие и дълголетие.

Честит празник, честит Бабинден!

Община Котел още веднъж поздравя всички празнуващи днес и им пожелава да бъдат преди всичко здрави и да се радват на хубавите моменти от живота!

Община Котел

Снимки