Сливен. Новини от източника. Последни новини

AMD технологии влизат в новия суперкомпютър HPC6 на енергийната компания Eni

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Свят | преди 3 месеца | 326

AMD технологии влизат в новия суперкомпютър HPC6 на енергийната компания Eni

25 януари 2024 г. – Водещата компания за нефт и нефтопродукти Eni обяви изграждането на HPC6, нова високопроизводителна изчислителна система, базирана на процесори AMD EPYC и графични процесори Instinct. Суперкомпютърът HPC6 ще се похвали с пикова производителност от 600 петафлопа, отбелязвайки значителен скок от текущата обща максимална мощност от 70 петафлопа на настоящите системи на Eni - HPC4 и HPC5.

Технологията на AMD играе решаваща роля в HPC6, демонстрирайки ангажираността на производителя да предоставя авангардни решения за най-сериозните компютърни предизвикателства в света. Това сътрудничество също позиционира AMD като ключов партньор в ориентирането на Eni към устойчиво бъдеще, като HPC6 е по-енергийно ефективен, минимизирайки въглеродните емисии. HPC6 ще бъде разположен в специална зона в рамките на Зеления център за данни на Eni, където е изградена нова система за течно охлаждане, за да подобри допълнително нейната ефективност и устойчивост.

Клаудио Дескалци, главен изпълнителен директор на Eni, заяви: „Чрез тази инициатива ние продължаваме да демонстрираме нашето технологично лидерство, утвърждавайки ролята на Eni в суперкомпютрите и възобновявайки нашите амбиции чрез специална изчислителна инфраструктура. Този проект подчертава нашия постоянен ангажимент към иновациите и цифровизацията, като същевременно подкрепя нашите процес на енергиен преход“.

Допълнителна информация по темата можете да намерите тук.

Снимки