Сливен. Новини от източника. Последни новини

Седмицата в ЕП: 29 януари – 4 февруари 2024 г.

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 3 месеца | 242

Европейският парламент

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Сексуално насилие над деца онлайн. Настоящите дерогации от правилата на ЕС за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации, които позволяват на онлайн платформите доброволно да откриват и премахват материали, съдържащи сексуално насилие над деца, изтичат през август 2024 г. Тъй като приемането на нови постоянни правила преди август е несигурно без мандат на Съвета на ЕС да преговаря по него, комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще гласува за временно удължаване на срока на дерогациите (сряда).

Агенцията за борба с изпирането на пари / Избор на седалище. По време на публично изслушване, организирано от Европейския парламент и Съвета на ЕС, девет града кандидати за домакини на бъдещия орган за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, ще представят своите предложения и ще отговорят на въпроси. Седалището ще бъде определено за първи път чрез съвместно гласуване на Парламента и Съвета по-късно през пролетта. Кандидатстващите градове са: Рим, Виена, Вилнюс, Рига, Франкфурт, Дъблин, Мадрид, Париж и Брюксел (вторник).

Приоритети на белгийското председателство. Белгийските министри ще продължат да представят приоритетите си на срещи с парламентарните комисии, като темите включват вътрешни работи, миграция, здравеопазване и безопасност на храните. Белгия пое ротационното председателство на Съвета до края на юни 2024 г. (понеделник).

Подготовка на пленарните заседания. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 5-8 февруари, по време на която членовете на ЕП ще оценят резултатите от специалната среща на върха на ЕС на 1 февруари с председателите на Съвета на ЕС Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, фокусът на която ще бъде прегледа на дългосрочния бюджет на ЕС и финансовата помощ за Украйна. Те също така ще обсъдят войната на Русия срещу Украйна две години след инвазията и подкрепата на Европа за страната, ще обсъдят и гласуват позицията си за разговори със Съвета на ЕС по нов закон за растенията, създадени чрез нови геномни техники, и ще обсъдят и ще гласуват окончателно правила за незабавните плащания в евро. Евродепутатите ще гласуват и резолюции относно ситуацията в Сърбия след изборите, относно върховенството на закона и свободата на медиите в Гърция и ще обсъдят бъдещето на Европа с президента на Румъния Клаус Йоханис като част от поредицата дебати „Това е Европа“.

Брифинг за медиите относно темите от пленарната сесия. Пресслужбата на ЕП ще проведе брифинг с говорителите на политическите групи на Европейския парламент в 12.00 ч. българско време в петък (зала „Ана Политковская“, пресцентър, Брюксел).

На живо: брифинг за медиите, 2 февруари, петък, 12:00 ч. българско време

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще посети Рим в понеделник, където ще направи обръщение по време на международната среща на върха на тема „Италия — Африка. Мост за общ растеж“. Във вторник тя ще бъде на официално посещение в Дания, където ще се срещне с председателя на датския парламент Сьорен Гейд и ще участва в дискусия с млади хора. В сряда тя ще присъства на церемония в чест на бившия председател на Европейската комисия Жак Делор и ще направи обръщение пред дипломатическия корпус, акредитиран към Европейския съюз. В четвъртък от 11.00 ч. българско време тя ще се обърне към държавните и правителствените ръководители по време на извънредното заседание на Европейския съвет, последвано от пресконференция в около 12.00 ч. българско време.