Сливен. Новини от източника. Последни новини

Как да смените задното гърне на автомобила си сами?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 3 месеца | 169

Как да смените задното гърне на автомобила си сами?

Често се случва гърнето на колата да ръждяса и в следствие на това да се изтъни. Изтънялото гърне от своя страна дови до пукнатини, които нарушават неговата функция. Ролята му е да намалява шума, а когато е повредено, звукът от него може да бъде направо заглушителен.

В такива случаи се налага ремонт от специалист, който да реши временно проблема, или да подмени частта. Но как да смените сами задното гърне на автомобила си? Ще разберете в статията по-долу.

Какво да правите при спукано гърне?

Със сигурност невинаги носите едно резервно задно гърне в багажника си. Нещо, което обаче винаги трябва да имате в себе си, е силикатно лепило, което се продава в повечето железарии.

Извадете от аптечката си бинт, който трябва да намажете с лепилото и да го поставите на дупката. Този вид лепило е незапалимо и не е нужно да го чакате да изсъхне, а можете да продължите по пътя си.

Разбира се, това е само временно решение. Най-добре е да смените гърнето си в сервиз или сами. Ако предпочитате да разчитате на себе си при ремонт на автомобила, трябва да знаете, че подмяната не е много сложна, но се изискват знания в тази област и известен опит.

Нашият съвет е да се обърнете към професионален механик, ако досега не сте правили ремонти по колата си.

Как да смените сами задното гърне на автомобила си?

В случай че не успяхме да ви уплашим със сложността на тази процедура, ще ви запознаем с основните стъпки, които трябва да следвате.

Ето ги и тях:

1. Паркирайте автомобила на равно място и го вдигнете на крик или потърсете канал. Така ще имате удобен достъп до долната му част и ще работите с добра видимост.

2. Ще забележите, че гърнето се придържа от винтове и гайки. Напръскайте ги с VD и го оставете да действа около 5 минути.

3. Отвийте винтовете и гайките с помощта подходяща за целта тресчотка от ауспуха. Ако са ръждясали, ги изхвърлете и за монтажа на новото гърне използвайте нови.

4. Отстранете старите части и ги оставете настрана.

5. Почистете мястото за новото гърне.

6. Уверете се, че сте подравнили всички краища на изпускателната тръба, които са били на старото гърне. Може да се наложи малък разрез, за да се вкара по-лесно новата тръба на задното гърне.

7. Монтирайте новото гърне, следвайки стъпките за демонтаж в обратен ред. Добра е идея е да смажете болтовете и гайките с грес, която ще ги предпази от корозия.

8. Затегнете гърнето добре.

Направете един тест драйв с колата, за да проверите дали всичко е наред. Ако чуете шум, може да се наложи допълнително затягане на крепежните елементи. Проверете и за течове, за да се справите с тях възможно най-бързо.

Не подценявайте важността от редовни проверки на изпускателната система. Винаги се обръщайте към специалист, ако не сте сигурни, че ще се справите сами с тази задача или имате други въпроси.

Съветваме ви да закупите задното си гърне единствено от магазин, който се е доказал с качеството на продуктите си и дава гаранция за тях. Консултантите в магазина могат да ви помогнат и с избора, ако не сте сигурни него. Те ще дадат полезни съвети за поддръжката на гърнето за в бъдеще.

Източник на изображението: elements.envato.com