Сливен. Новини от източника. Последни новини

Жителите на сливенското село Панаретовци събират средства за градеж на православен храм

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Общество | преди 3 месеца | 287

Жителите на сливенското село Панаретовци събират средства за градеж на православен храм

Жителите на сливенското село Панаретовци събират средства за градеж на православен храм, съобщи за БТА кметът Даниел Илиев. Досега там никога не е имало църква.

Идеята за изграждане на храм в селото не е нова, преди петнадесетина години е имало също подобна инициатива. По думите на Даниел Илиев това е била основната цел в предизборната му програма и в края на миналата година е направена първа стъпка - избрано е църковно настоятелство, както и име на бъдещия храм - "Въздвижение на Св. Кръст Господен". В края на миналата седмица е открита и банкова сметка за набиране на средства.

Богоугодното начинание е с благословията на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол. На 15 януари 2024 година Сливенският епархийски съвет е одобрил новоизбраните църковни настоятели.

Мястото, където ще бъде църквата, е в центъра на селото и предстои да подадем заявление за промяна на предназначението на земята, каза Даниел Илиев. Първоначално идеята е била храмът да бъде на друго място, но понастоящем са решили тя да бъде до сградата на кметството.

Кметът се надява първа копка да бъде направена през лятото на 2024 г. Той посочи, че ще бъде използван вече съществуващ проект на църквата с леки изменения, заради новото място.

В селото, което се намира на около 15 км от областния град, живеят над 300 души. Близо 90 на сто от жителите се занимават със земеделие - отглеждат трайни насаждение, предимно праскови, сливи и череши. Близостта до Сливен е причина част от хората да живеят там, а да пътуват ежедневно до работа в града.

Източник: БТА Сливен

Велина Василева

Снимка: Фейсбук