Сливен. Новини от източника. Последни новини

Етикетиране на мед: договорете се със Съвета относно мерките за борба с измамите

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 2 месеца | 120

European Parliament

Страната на произход на меда трябва да бъде ясно видима на етикета

Необходима е система на ЕС за проследяване на меда

По-ясно етикетиране на съдържанието на захар в плодовите сокове

Нови правила и за плодовете в конфитюрите и конфитюрите

Преразглеждането на „директивите за закуска“ има за цел да помогне на потребителите да вземат информирани и по-здравословни решения за селскостопански хранителни продукти като мед, плодов сок, конфитюр и мармалади.

Във вторник вечерта преговарящите от Парламента и Съвета постигнаха временно политическо споразумение относно актуализирани правила относно състава, наименованието, етикетирането и представянето на определени храни за закуска.

Етикетиране на страната на произход и система за проследяване на меда

Голяма част от меда, внесен от страни извън ЕС, се подозира, че е подправен със захар и остава неоткрит на пазара на ЕС ( Комисия 2021 г. ). За да се противодейства на подобни измами и да се информират по-добре потребителите, преговарящите се съгласиха да направят задължително ясното посочване в същото зрително поле като името на продукта, държавите, от които идва медът, вместо само ако идва от ЕС или не, какъвто в момента е случаят с медените смеси. Процентите на меда, идващи от поне първите четири страни на произход, също трябва да бъдат посочени. Ако това не представлява повече от половината от общия мед, процентите трябва да бъдат посочени за всички страни.

След проучвания за осъществимост и за допълнително ограничаване на измамите Комисията ще предложи уникален идентификационен код или подобна техника, за да може да се проследи медът обратно до пчеларите. Беше договорено също така, че трябва да бъде създадена платформа на ЕС от експерти за събиране на данни за подобряване на контрола, откриване на фалшификации в меда и за предоставяне на препоръки за система за проследяване на ЕС, която позволява медът да бъде проследен обратно до производителя или вносителя на реколтата.

За плодови сокове, конфитюри и мармалади Комисията ще изготви доклад, в който се оценява задължителното етикетиране на страната на произход на използваните плодове в рамките на 36 месеца от влизането в сила на настоящата директива, придружен от законодателно предложение, ако е необходимо.

Съдържателно етикетиране на сокове, конфитюри и мармалади

За конфитюри и конфитюри общото правило ще бъде, че най-малко 450 грама плодове трябва да се използват за производството на 1 килограм конфитюри и мармалади (500 грама за висококачествени „екстра конфитюри“).

Въз основа на предложението на Парламента също беше договорено, че етикетът „съдържа само естествено срещащи се захари“ трябва да бъде разрешен за плодови сокове. Освен това, за да се отговори на нарастващото търсене на продукти с ниско съдържание на захар, беше договорено, че преформулираните плодови сокове могат да бъдат етикетирани като „плодов сок с намалено съдържание на захар“, ако поне 30% от естествено срещащите се захари са били отстранени. След това обаче производителите може да не използват подсладители, за да компенсират ефекта от намаляването на захарта върху вкуса, текстурата и качеството на крайния продукт.

цитат

След споразумението докладчикът Александър Бернхубер (ЕНП, Австрия) каза: „Днес е добър ден за по-прозрачно етикетиране. Особено съм щастлив, че предприехме действия за борба с измамите с мед. В бъдеще предните етикети ще трябва ясно да посочват страните на произход и на смесите от мед и е установена необходимостта от система на ЕС за проследяване на меда. Тези инициативи ще информират по-добре потребителите и както пчеларите, така и потребителите ще бъдат по-добре защитени от фалшифициран мед.“

Следващи стъпки

Сделката все още трябва да бъде приета от Парламента и Съвета, след което новият закон ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни по-късно. Страните от ЕС ще трябва да прилагат новите правила две години след влизането им в сила.

Заден план

Преразглеждането на маркетинговите стандарти на ЕС за определени директиви за „закуска“ беше предложено от Европейската комисия на 21 април 2023 г., за да се актуализират настоящите стандарти, които са на повече от 20 години.