Сливен. Новини от източника. Последни новини

Евродепутатите осъждат продължаващите усилия на Русия за подкопаване на европейската демокрация

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 2 месеца | 277

Европейският парламент

Дълбока загриженост относно съобщенията в медиите, че латвийският евродепутат Татяна Жданока вероятно е действала като информатор на руската служба за сигурност

Евродепутатите са загрижени, че Русия подхранва крайнодесни партии и действащи лица в целия ЕС с конкретни послания, целящи да подкопаят подкрепата за Украйна

Парламентът е загрижен от твърденията за връзки между каталунските сепаратисти и руската администрация

Евродепутатите предупреждават, че избрани политици и партии в Европа съзнателно обслужват интересите на Москва, подкопавайки единството и демокрацията на ЕС.

В резолюция, приета в четвъртък с 433 гласа „за“, 56 „против“ и 18 „въздържал се“, Парламентът изразява пълното си възмущение и дълбока загриженост относно продължаващите усилия на Русия за подкопаване на европейската демокрация чрез различни форми на намеса и дезинформация.

Докато Кремъл се опитва да подклажда разделение между европейските граждани, текстът подчертава, че Москва вербува някои евродепутати като „агенти на влияние“ и е създала зависимости чрез някои европейски политически партии, включително чрез финансиране, които след това действат като проводници на руската пропаганда и обслужват интересите на Русия.

Изразявайки дълбока загриженост във връзка със съобщения в медиите, че латвийският член на ЕП Татяна Жданока вероятно е действала като информатор на руската служба за сигурност, резолюцията подчертава, че е наложително Европейският парламент, както и латвийските органи, да проведат задълбочено разследване по този въпрос, за да се определят незабавно подходящите санкции и наказателни процедури. В същото време резолюцията посочва и други случаи на членове на ЕП, които съзнателно обслужват интересите на Русия, включително чрез фалшиви мисии за наблюдение на избори в окупираните от Русия територии.

Русия таргетира различни държави от ЕС

Позовавайки се на редовни разкрития в цяла Европа в продължение на много години, евродепутатите изразяват възмущение, че Русия, често в нарушение на законодателството на държавите членки на ЕС, е намерила начини да осигури масово финансиране на политически партии, политици, длъжностни лица и движения в редица демократични страни, в опит на вмешателство и влияние в техните демократични процеси. Това включва предоставяне на банкови заеми, споразумения за закупуване и търговия, и улесняване на финансовите дейности.

В текста са изброени и примери за неотдавнашни опити за руска намеса в различни държави, включително предоставянето на конкретни послания на крайнодесни политически партии и действащи лица в Германия и Франция, целящи да подкопаят обществената подкрепа за Украйна, както и наскоро в Словакия. Евродепутатите също са обезпокоени от широкомащабното разпространение на дезинформация и незаконно съдържание в платформата на социалните медии X (известна преди като Twitter).

С оглед на подкрепата на Москва за сепаратистките движения в Европа, евродепутатите изразяват изключителна загриженост относно твърденията за връзки между каталунските сепаратисти, включително представители на регионалното каталунско правителство, както и бившия регионален президент и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон, от една страна, и руската администрация, от друга. Парламентът иска случаите, свързани с контактите между въпросните каталунски евродепутати и руски представители, да бъдат предадени на Консултативния комитет относно поведението на членовете на ЕП за по-нататъшно разглеждане.

В резолюцията също се отбелязва, че руската намеса в Каталония е част от по-широка руска стратегия за насърчаване на вътрешната дестабилизация и разединението на ЕС. Парламентът също призовава компетентните съдебни органи да разследват ефективно връзките на членовете на ЕП, за които се твърди, че са свързани с Кремъл.