Сливен. Новини от източника. Последни новини

Девет двойки от Сливен се ожениха в международната Седмица на брака

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Общество | преди 2 месеца | 213

Снимка: БТА (архив)

Девет двойки от община Сливен се ожениха в международната „Седмица на брака“, съобщиха от общинското звено „Обредни домове и зали“.

Две от тях са избрали да го направят днес – на Свети Валентин. От началото на тази година към днешна дата двойките, положили своите подписи в Сливен, са 45. Справката от миналата година за същия период показва, че броят на сключените граждански бракове е бил 55.

В Сливен през 2023 г. са сключени 502 брака, съобщиха за БТА от звеното "Радостни обреди" към Ритуалната зала в община Сливен. В сравнение с предходната 2022 г. бройката на сватбите е по-голяма, тогава са подписали 488 двойки. Най-предпочитани за сватбени церемонии са летните месеци, когато има възможност и за изнесени ритуали – през юли 2023 г. са сключени 57 брака, 58 - през август и 75 през септември, посочиха още общинските служители.

Седмицата на брака се отбелязва за 13-а поредна година в България от 7 до 14 февруари, с различни прояви в страната. За първи път Седмицата на брака се е състояла през 1997 г. във Великобритания. През годините събитието прераства в движение, обхващащо близо 30 държави. Седмицата на брака се провежда от 7 до 14 февруари, като целта е да се насочи вниманието към важността на брака и да се насърчат двойките да изградят щастливи и устойчиви семейства. През 2017 г. Седмица на брака за първи път е проведена в Сърбия и Филипините, а през 2018 г. – в Испания, сочи справка на отдел "Справочна" на БТА.

Източник: БТА Сливен

Велина Василева

Снимка: БТА (архив)