Сливен. Новини от източника. Последни новини

Седмицата в ЕП: 19 – 25 февруари 2024 г.

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 2 месеца | 200

Европейският парламент

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Седалище на новата Агенция на ЕС за борба с изпирането на пари. За първи път Европейският парламент и Съветът на ЕС ще гласуват съвместно за определяне на седалището на нов орган на ЕС — Агенцията за борба с изпирането на пари (AMLA) (четвъртък).

Преразглеждане на митническия кодекс на ЕС. Комисията на ЕП по вътрешния пазар и защита на потребителите (IMCO) ще приеме позицията си относно преразглеждането на митническата система на ЕС. Актуализираният кодекс има за цел да бъдат взети предвид нарастването на онлайн пазаруването, особено от държави извън ЕС, както и допълнителните изисквания, свързани със законодателството относно безопасността на продуктите и опазването на околната среда, хуманното отношение към животните и правата на човека. Преразглеждането на кодекса предвижда и създаването на митнически орган на ЕС, както и система от доверени търговци, с цел да бъдат освободени ресурси за митническите органи (четвъртък).

На живо: заседание на IMCO, четвъртък, 22 февруари, 12:30 ч. българско време

Отношенията на държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн и ЕС. Съвместната парламентарна асамблея на ОДАКТБ (Организация на държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн — АКТБ) и ЕС, обединяваща представители на ЕС и националните парламенти на тези държави, ще заседават в Луанда за първи път от подписването на новото споразумение от Самоа (от понеделник до сряда).

Подготовка на пленарната сесия на 26-29 февруари. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 26-29 февруари. Членовете на ЕП ще обсъдят и ще гласуват окончателно закона за възстановяването на природата, новите правила относно престъпленията на ЕС срещу околната среда и свързаните с тях санкции, финансовата помощ за Украйна, защитата на журналистите и защитниците на правата на човека от дела, целящи да ги сплашат, преразглеждането на дългосрочния бюджет на ЕС, повишаването на конкурентоспособността и устойчивостта на ЕС в секторите от стратегическо значение, правилата за политическа реклама, въвеждането на цифров портфейл в ЕС и новите правила относно краткосрочните наеми. Евродепутатите също така ще обсъдят и гласуват новите правила за свидетелствата за управление на моторни превозни средства, търговските споразумения с Чили, годишния доклад на ЕЦБ (с Кристин Лагард) и външната политика, политиката за сигурност и отбрана на ЕС. Парламентът също така ще гласува резолюция, призоваваща за непоколебима подкрепа на ЕС за Украйна, и ще обсъди войната в Газа, включително събитията, свързани с решението на Международния съд и Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA).

100 дни преди изборите за Европейски парламент. Пресслужбата на ЕП организира технически брифинг за медиите относно отразяването на изборите за Европейски парламент на 6-9 юни. Тя ще включва информация за набора от инструменти и материали, който ЕП предлага за медиите за отразяването на изборите, работата по законодателните актове, която ще бъде прехвърлена за следващия законодателен мандат и първите му етапи, платформата „Какво прави Европа за мен“, данни за изборите за Европейски парламент и дните, когато ще се проведат изборите (четвъртък от 12.00 ч. българско време).

На живо: брифинг за медиите "100 дни преди изборите за Европейски парламент", четвърък, 22 февруари, 12:00 ч. българско време

Брифинг за медиите относно темите от пленарната сесия. Пресслужбата на ЕП ще проведе брифинг с говорителите на политическите групи на Европейския парламент в 12.00 ч. българско време в петък (зала „Ана Политковская“, пресцентър, Брюксел).

На живо: брифинг за медиите относно темите от пленарната сесия, петък, 23 февруари, 12:00 ч. българско време

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще посети Малта в понеделник. Във вторник тя ще бъде на официално посещение в Гърция, където ще се срещне с министър-председателя Кириакос Мицотакис, с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу и с председателя на парламента Константинос Тасулас, след което ще изнесе реч на тема „ЕС преди изборите за Европейски парламент“ в гръцкия парламент и ще участва в дискусия с млади хора. В сряда тя ще се срещне с премиера на Грузия Иракли Кобахидзе. В четвъртък Р. Мецола ще произнесе основната реч на „Форум Европа“, в петък ще бъде в Малта, а в събота ще направи официално посещение в Рим и ще участва в дискусия с млади хора.