Сливен. Новини от източника. Последни новини

Детски конкурс на тема: “Лешоядите в ПП “Сините камъни” обявиха от дирекцията на парка

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Общество | преди 2 месеца | 243

Детски конкурс на тема: “Лешоядите в ПП “Сините камъни” обявиха от дирекцията на парка

Детски конкурс на тема: “Лешоядите в Природен парк “Сините камъни” обявиха от дирекцията на парка по повод “Седмица на гората – 2024 г.” Това съобщиха от природния парк.

Конкурсът е за рисунка, макет, колаж, пано или литературно произведение (есе, стихотворение, разказ). Право да участват имат деца и ученици до 12 клас в четири възрастови групи. Срокът за предаване е 29 март. Награждаването на победителите ще бъде на 5 април. Творбите ще останат в архива на Парка.

ПП "Сините камъни" изпълнява проект по възстановяване популацията на лешоядите от 2007 година. Изградена е инфраструктура за адаптацията на мършоядните птици, обезопасени са над 200 електрически стълба, възстановява се популацията на лалугера, който е част от основната хранителна база на дневни и грабливи птици. Изградена е кошара за отглеждане на каракачанска порода овце, също са част от хранителната база на грабливите птици.

В адаптационната волиера са настанявани птици, внесени от различни държави (Испания, Чехия), както и такива, които са излюпени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. След като лешоядите прекарат необходимия период за аклиматизация във волиерата, се освобождават в природата.

Източник: БТА Сливен

Велина Василева

Снимка: Велина Василева, БТА