Сливен. Новини от източника. Последни новини

5 причини децата да играят навън през зимата

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 2 месеца | 137

5 причини децата да играят навън през зимата

Макар и зимният сезон да е към края си, родителите не спират да се притесняват, че играта навън, когато е студено, може да разболее децата им. Това обаче не е съвсем така, зимният въздух е даже полезен за тях.

Насърчаването на децата да участват в активности на открито, било то с връстниците си или с вас, може да подобри тяхната имунна система, уменията им за общуване и въображението им.

Но какви да бъдат игрите навън? Освен правене на снежни човеци и снежни топки, детските шейни и тротинетки за сняг са също предпочитан избор. Каквото и да изберете от магазина за играчки, няма значение, стига да се забавлявате.

В статията ще обърнем внимание на ползите от зимните активности за децата и защо да не ги ограничавате, въпреки по-ниските температури.

Игрите навън повишават имунитета

Децата могат да изградят силен имунитет срещу микроби, вируси и алергени, когато играят навън, което води и до намален брой разболявания през годината. Например растенията в природата отделят фитонциди, които са антимикробни органични съединения.

Когато децата излизат навън, те директно вдишват фитонцидите, които са във въздуха, което подкрепя имунната им система. Следователно прекарването на повече време навън може да помогне на децата да изградят силен имунитет срещу микроби и алергени.

Повишават се нивата на витамин D

Децата могат да си набавят дневната доза витамин D, когато излязат навън да играят на слънце. Витаминът има много предимства — може да помогне в преборването на вируси и бактерии и поддържа здравето на мускулите и костите, което е много важно за децата.

Дефицитът на витамин D е често срещан през зимата и пролетта, тъй като хората прекарват повече време на закрито. Ето още една причина да излезете навън с шейната и детето и да се забавлявате на естествена слънчева светлина.

Влиянието на витамин D дава отражение и върху настроението, защото благодарение на него, нивата на серотонин се повишават.

Намалява се излагането на вируси

Както споменахме и в началото, родителите често спират децата си от игри навън през зимата, защото се страхуват, че ще се приберат болни. Дори и грипният сезон да е през този сезон, не ниските температури са причината за разболяването.

Истината е, че игрите на открито намалява сблъсъка на децата с микроби и вируси. Това е така, защото на закрито те се разпространяват по-лесно, тъй като всички дишат един и същ въздух. Следователно, игрите навън могат да ограничат излагането на децата на вируси.

Игрите навън насърчават физическата активност

Децата могат да имат понижени нива на енергия, когато са затворени през зимните месеци. Това е така, защото децата на възраст между 6 и 17 години трябва да извършват поне 1 час умерени до интензивни упражнения всеки ден

Игрите навън ще се погрижат за здравословното тегло на децата, както и цялостното им здраве.

Подобряват се социалните умения

Децата, които редовно излизат навън и общуват с други деца, развиват добри социални умения. Те се учат да работят в екип, да решават проблеми заедно и да планират. С времето децата се научават да споделят и да разрешават конфликти помежду си, както и как да се отнасят към останалите. Всичко това е от голямо значение за правилното развитие.

Освен това игрите навън стимулират креативността и събуждат въображението, особено ако добавите и сняг към цялата картинка.