Сливен. Новини от източника. Последни новини

Парламентът призовава за действия срещу подкопаването на ценностите на ЕС в държавите членки

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди 2 месеца | 239

Европейският парламент

Демокрацията, принципите на правовата държава и основните права са изложени на риск в целия ЕС

Гражданското общество, медиите, независимите органи и уязвимите групи под заплаха в няколко държави членки

Евродепутатите посочват конкретни или системни заплахи в Испания, Франция, Гърция, Словакия, Малта и Унгария

В сряда евродепутатите предупредиха за отстъпление на демокрацията в много държави членки и разкритикуваха бездействието на Комисията за защита на ценностите на ЕС.

В своята оценка на доклада на Европейската комисия относно върховенството на закона за 2023 г., одобрен от комисията на ЕП по граждански свободи през януари, Парламентът отбелязва някои конкретни положителни развития,включително усилията на новото полско правителство за укрепване на върховенството на закона и свободата на медиите,като същевременно подчертава продължаващите заплахи за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, както и конкретни проблеми или инциденти в няколко държави членки на ЕС.

Текстът беше приет с 374 гласа „за“, 113 „против“ и 45 „въздържал се“, след провеждане на дебат в сряда следобед.

Проблеми с правосъдието, корупцията и свободата на медиите

Парламентът отбелязва различията между държавите членки по отношение на независимостта на съдебната власт и особено по отношение на назначаването на съдии на високо равнище, включително в Унгария. Евродепутатите са обезпокоени от предложените промени в словашките институции и медийния пейзаж, както и от предложения закон за амнистия в Испания.

Корупцията продължава да буди сериозна загриженост за Парламента. Той отбелязва със загриженост, че Комисията счита, че някои държави членки, като България, Малта, Унгария, Гърция и Словения, все още не са постигнали стабилни резултати в разследването и наказателното преследване на случаи на корупция по високите етажи на властта, които да водят до окончателни присъди, имащи възпиращ ефект. ЕП осъжда още веднъж докладваните системни дискриминационни, непрозрачни и нелоялни практики срещу дружества в определени сектори в Унгария и използването на средства на ЕС за обогатяване на политическите съюзници на правителството, докато продължават да съществуват пречки пред лицата, сигнализиращи за нередности.

Евродепутатите искат прекратяване на гражданството чрез инвестиционни схеми като тази в Малта и привличат вниманието към изпирането на пари — трансграничен въпрос, който е неразривно свързан с корупцията. Независимостта на надзорните органи също е застрашена, казват те, като например в случая със скандала с шпионския софтуер от страна на Гърция, докато все още трябва да се работи за защита на журналистите от неправомерни съдебни делаи други заплахи. Текстът споменава, че в някои държави членки е прието ново законодателство за повишаване на прозрачността на собствеността върху медиите или за подобряване на обществената достъпност на информацията за собствеността върху медиите и отбелязва, че промяната все още не е приключила в България, Чехия и Франция.

Свиване на гражданското общество и заплахи за уязвимите групи

Гражданското общество е изправено пред предизвикателства в много държави, включително в Словакия, където са обявени планове за ограничаване на работата на НПО и заклеймяване на организации, получаващи чуждестранно финансиране. Евродепутатите изразяват съжаление относно използването на прекомерна сила и дискриминационно отношение от страна на полицията и непропорционалното използване на сила срещу демонстрантите, като изрично се позовават на масовите задържания във Франция и убийствата на трима млади роми в Гърция. Парламентът казва, че отстъплението на правата и подкопаването на правата на малцинствата оказват влияние върху религиозните малцинства, ЛГБТИК лицата, жените и бежанците и мигрантите.

За пореден път евродепутатите подчертават, че мониторингът от страна на Комисията не е достатъчен и трябва да се развива, за да включва конкретни действия по правоприлагане, осъждайки понякога „откритото и безогледно неспазване“ на няколко държави членки на правото на ЕС.

Цитат

По време на пресконференцията преди гласуването, докладчикът София ин 'т Велд (Renew, Нидерландия) заяви:„ Докладът на Европейската Комисията относно върховенството на закона трябва да третира всяка държава членка еднакво и обективно. Не трябва да се позволява политическият натиск от страна на правителствата, защото европейците имат право да знаят какво е състоянието на върховенството на закона в тяхната страна - където и да живеят“.