Сливен. Новини от източника. Последни новини

С творчески работилници, благотворителни базари и игри в община Сливен ще посрещнат пролетния празник на мартеницата

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Общество | преди 2 месеца | 234

Снимка: Община Сливен

С творчески работилници, благотворителни базари и игри в община Сливен ще посрещнат пролетния празник на мартеницата, съобщиха от общинския пресцентър.

Подготовката за празника е започнала преди повече от седмица, съобщиха директорите на образователните институции. Организирани са творчески работилници, на повечето места – с участието на родители, където децата са изработили мартеници и украшения. В част от детските градини са създали празнично настроение със спектакли на куклени театри, в други в ролята на актьори са влезли учителите. В две детски градини ще има ритуал „Прескочи огънче“ за здраве. На 1 март децата от градините разменят мартеници с ученици от съседни училища. В малките населени места децата ще закичат служителите на кметствата, читалищата, възрастни жители. Три от забавачниците в Сливен подготвиха изненади за потребителите в Дома за стари хора.

И тази година деца и ученици в село Самуилово ще украсят с мартеници клоните на вековните дъбове в парка на селото. В Сливен много детски градини също няма да пропуснат да сложат червено-белите символи на дърветата и другите растения в дворовете. В една от детските градини са заснели видеоклип с празнични изпълнения на децата, за да поздравят родителите им. В други две има благотворителни базари на мартеници и украси. С постъпленията от единия ще бъдат осигурени осмомартенски подаръци за всяка майка, а събраните средства от втория ще бъдат дарени за лечение на дете.

С празнична украса посрещат традиционно празника в Котел, в Нова Загора деца изработиха мартеници в благотворителна инициатива.

Източник: БТА Сливен

Велина Василева

Снимка: Община Сливен