Сливен. Новини от източника. Последни новини

AMD разширява своето портфолио от програмируеми решения (FPGA) със серията AMD Spartan UltraScale+

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Свят | преди около 1 месец | 293

AMD-logo

AMD разширява своето портфолио от програмируеми решения (FPGA) със серията AMD Spartan UltraScale+ , предназначена за ценово ориентирани периферни системи

— Новите готови за вграждане чипове предлагат гъвкавост и енергийна ефективност за най-широки области на приложение в промишлеността, медицината, роботиката, системи за визуализация и др. —

Производителят на процесори и графични карти обяви фамилията AMD Spartan™ UltraScale+™ , най-новото попълнение към обширната гама FPGA и адаптивни SoC решения. Осигурявайки ценова и енергийно ефективна производителност за широк спектър от I/O-интензивни ‘edge’ приложения, устройствата Spartan UltraScale+ предлагат най-високото в индустрията съотношение I/O към логически клетки в FPGA, изградени по 28nm и по-фин технологичен процес, и притежават най-стабилния набор от функции за сигурност в ценово оптимизираното портфолио на AMD.

„В продължение на повече от 25 години фамилията Spartan FPGA помогна в поддръжката на някои от най-добрите постижения на човечеството, от животоспасяващи автоматични дефибрилатори до ускорителя на частици CERN, разширяващ границите на човешкото познание,“ каза Кърк Сабан, корпоративен вицепрезидент, Adaptive and Embedded Computing Group, AMD . „На базата на доказана 16nm технология, с подобрена сигурност и характеристики, общо разпространени инструменти за проектиране и дълъг жизнен цикъл на продукта, на фамилията Spartan UltraScale+ допълнително укрепва нашето водещо FPGA портфолио и подчертават нашия ангажимент да доставяме продукти с оптимизирана цена за клиентите.“

Гъвкави възможности за I/O и ценово ефективни системи

Spartan UltraScale+ FPGA решенията са оптимизирани за периферни системи, осигурявайки висок брой I/O и гъвкави интерфейси, които позволяват безпроблемно да се интегрират и ефективно да взаимодействат с множество устройства или системи за справяне с бума на сензори и свързани устройства.

Фамилията предлага най-високото в индустрията съотношение I/O към логическа клетка на FPGA, изградени са по 28nm и по-фин процес, с до 572 I/O писти и поддръжка на напрежение до 3.3V, което позволява свързаност ‚всеки към всеки‘ за следящи и управляващи системи. Поддръжка за широк набор корпуси, започващи от размери 10x10mm, осигуряват висока I/O плътност в ултракомпактен форм фактор. Обширното портфолио от AMD FPGA решения също така осигурява мащабируемост, за да започнете с оптимизирани по отношение на разходите FPGA и да продължите до продукти от среден и висок клас.

Фамилията Spartan UltraScale+ предлага до 30 процента намаление на консумацията на енергия в сравнение с фамилията 28nm Artix™ 7, чрез своята 16nm FinFET технология. Те са първите AMD UltraScale+ FPGA чипове с подсилен LPDDR5 контролер на паметта и PCIe® Gen4 x8 поддръжка, осигурявайки както енергийна ефективност, така и бъдещи възможности за клиентите.

Съвременни функции за сигурност

Spartan UltraScale+ FPGA чиповете предлагат най-съвременни характеристики за защита:

• Защита на IP адресите: Поддръжката на пост-квантова криптография с одобрени от NIST алгоритми предлага най-съвременна IP защита срещу кибератаки и заплахи. Функцията за физическа неклонируемост осигурява на всяко устройство уникален пръстов отпечатък за допълнителна сигурност.

• Предотвратяване на подправяне: Поддръжката на PPK/SPK ключ помага за управлението на остарели или компрометирани ключове за сигурност, докато диференциалният анализ на енергопотреблението помага за защита срещу атаки от страничен канал.

Цялото портфолио от FPGA и адаптивни SoC на AMD се поддържа от AMD Vivado™ Design Suite и Vitis™ Unified Software Platform, което позволява на проектантите на хардуер и софтуер да се възползват от предимствата на производителността на тези инструменти и включените IP чрез обединена платформа за разработчици от дизайна до теста .

AMD Spartan UltraScale+ FPGA комплекти за анализ и оценка от разработчиците се очаква да бъдат налични през първата половина на 2025 г. Документацията е налична от днес с поддръжка на инструментите като AMD Vivado Design Suite от четвъртото тримесечие на 2024 г.