Сливен. Новини от източника. Последни новини

Информационен бюлетин за пленарната сесия на ЕП - 11-14 март 2024 г.

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди около 1 месец | 251

Европейският парламент

Изкуствен интелект: Парламентът ще приеме ключов закон

Евродепутатите ще гласуват нови правила, които гарантират, че изкуственият интелект е надежден, безопасен и зачита основните права на ЕС, като същевременно подкрепя иновациите.

Евродепутатите ще приемат планове за декарбонизиране на строителния сектор в ЕС

Плановете за намаляване на потреблението на енергия и емисиите на парникови газове от стоителния сектор ще бъдат обсъдени в понеделник и гласувани на пленарно заседание във вторник.

Закон за свободата на медиите: повече защита за журналистите и свободата на печата в ЕС

Членовете на ЕП ще дадат окончателна зелена светлина в сряда на ново законодателство за защита на журналистите и медиите в ЕС от политическа или икономическа намеса.

Европейският парламент отбелязва 8 март - Международния ден на жената

Ивана Андрес и Алба Редондо от испанския национален отбор по футбол ще се обърнат към евродепутатите на церемония във вторник.

Евродепутатите поглеждат напред към Европейския съвет през март

В дебат с председателя на Комисията Фон дер Лайен и Белгийското председателство на Съвета във вторник евродепутатите ще представят очакванията си за срещата на върха на ЕС на 21—22 март.

ЕП ще приеме позицията си относно намаляването на текстилните продукти и хранителните отпадъци

В сряда евродепутатите ще приемат предложенията си за предотвратяване и намаляване на отпадъците от храни и текстил в целия ЕС.

Евро 7: Парламентът ще приеме ограничения за емисиите от автомобили и други пътни превозни средства

Новите правила на ЕС за намаляване на емисиите от леки автомобили, микробуси, автобуси, камиони и ремаркета ще бъдат поставени на окончателно гласуване от евродепутатите в сряда.

Замърсяване: ЕП ще гласува споразумението със Съвета за намаляване на промишлените емисии

Новите правила имат за цел да намалят замърсяването на въздуха, водата и почвата от промишлените инсталации и големите животновъдни стопанства.

Защита на потребителите от подвеждащи твърдения за екологосъобразност

Евродепутатите ще приемат позицията си относно нови правила за проверка и предварително одобрение на зелените твърдения, за да се защитят потребителите от подвеждащи реклами.

Парламентът ще гласува по-строги правила за безопасност на детските играчки

Целта на проекта за правила е да се намали броят на опасните играчки, продавани на единния пазар на ЕС, и да се защитят по-добре децата от рискове, свързани с играчките.

По-строги правила за избягване на санкциите на ЕС и конфискуване на активи от престъпна дейност

Евродепутатите ще приемат два нови закона за подобряване на прилагането на санкциите на ЕС и за укрепване на правилата за откриване и конфискуване на активи от престъпна дейност.

Подобрена защита на потребителите в ЕС срещу вреди от дефектни продукти

Евродепутатите ще проведат окончателно гласуване във вторник относно преработените правила, осигуряващи на потребителите достъп до обезщетение за щети, причинени от дефектни продукти.

Парламентът решава за по-дълги и по-тежки „зелени“ камиони

Евродепутатите ще гласуват правилата на ЕС за промяна на ограниченията за теглото и размерите, прилагани за камионите и автобусите с нулеви емисии за международния автомобилен транспорт.

Актуализирани правила за комбинирано разрешение за работа и пребиваване в ЕС

Евродепутатите ще проведат окончателно гласуване на преразгледаните административни процедури за издаване на разрешение на граждани на трети страни, които желаят да живеят и работят в ЕС.