Сливен. Новини от източника. Последни новини

Независим сервиз или оторизиран сервиз: Къде да отида за ремонт и проверка?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 месец | 121

Независим сервиз или оторизиран сервиз: Къде да отида за ремонт и проверка?

Независимо дали за поддръжка или ремонт на автомобил: всяка кола трябва да отиде в сервиза в даден момент. Но оторизиран сервиз или независим сервиз е по-добрият избор? Вижте съветите на Motoexpert.bg:

• Оторизиран сервиз първи избор за нови автомобили

• Независимите сервизи често са по-евтини

• Добра воля само за ремонт в оторизиран сервиз

Изборът на подходящ сервиз е въпрос на проучване, той зависи от проблема и възрастта на превозното средство.

Може да се каже, че в България липсва законова рамка за извършване на дейност по ремонт на автомобилите. Това за съжаление води до липсващо добро ниво и компетентност в повечето самостоятелни сервизи. Единствено оторизираните сервизи и по-големите вериги от сервизи гарантират нужните стандарти чрез системни обучения на персонала.

Кога да отидете в оторизиран сервиз?

Независимо от възрастта на вашия автомобил, оторизираните сервизи предлагат целия спектър от смяна на масло, обслужване на климатици, смяна на гуми през проверки и стандартни ремонти до решаване на трудни електронни проблеми. Откриването на сложни грешки често е по-лесно, поради опита с марката автомобил. Оторизираният сервиз разполага и със специфични за марката диагностични устройства и бази данни за грешки. Често има специализирана гореща линия за съвет.

В тези случаи оторизираният сервиз е точното място за вас:

• Ремонт: Отидете в оторизирания сервиз на вашия търговец на автомобили, ако се налага ремонт в рамките на отговорността/гаранциата за материални дефекти . Ако общите условия за продажба на нови автомобили важат за вашия договор, можете да отидете във всеки оторизиран сервиз . Цялата работа в рамките на отговорността за материални дефекти е безплатна .

• Гаранционно обслужване: Свържете се с оторизиран сервиз, ако ремонтът се покрива от гаранцията на производителя . Гаранционните услуги са безплатни в зависимост от гаранционните условия .

Независимите сервизи често са по-евтини

Независимите сервизи не са обвързани с никоя марка автомобили. Те обикновено се фокусират върху поддръжката и бързите ремонти като смяна на гуми, ремот на ходовата част, смяна на масло, обслужване на климатици, годишни технически прегледи и други. Обикновено таксуват по-ниски почасови ставки. Освен това те обикновено използват по-евтини алтернативни резервни части от независими магазини за части вместо оригинални резервни части.

Самостоятелните сервизи са особено подходящи за автомобили на възраст около четири и повече години. Уверете се, че ремонтът е извършен според спецификациите на производителя.

Самостоятелни сервизи: проблеми с добрата воля

След като отговорността за материални дефекти или гаранцията е изтекла, производителят понякога участва в разходите за ремонт като жест на добра воля. Това е доброволна услуга, той не е задължен по закон да го прави.

Жестът на добра воля често се отказва , ако поддръжката и ремонтът на автомобила не са извършени изцяло в оторизирани сервизи. Същото важи и ако автомобилът е внос втора употреба или е с надвишен определен пробег и възраст.

Ремонт в независим сервиз: гаранцията остава

За ремонт, който не се покрива от отговорността за материални дефекти или гаранцията за нов автомобил , можете също да се свържете с независим сервиз.

Съгласно общоевропейски регламент, производителят на автомобила трябва да приеме, че например е направен преглед или ремонт при злополука , извършени в независим сервиз в рамките на гаранционния период. Предпоставката е работата да се извършва в съответствие с инструкциите на производителя. Тогава производителят не може да откаже гаранционно обслужване на основание, че тази работа е извършена в независим сервиз.