Сливен. Новини от източника. Последни новини

Четири идеи за здравословна закуска

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 месец | 146

Четири идеи за здравословна закуска

Закуската е важен елемент от здравословния начин на живот, с който да започваме деня си. Понякога обаче в забързания ни ритъм сме склонни да хапнем набързо продукти, които могат да навредят на здравето ни, вместо да ни дадат енергия за деня. Пропускането на закуската също може да има вредни последици за здравето, тъй като може да доведе до затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет тип 2. Когато не закусваме, тялото се оказва в режим на гладуване, което забавя метаболизма и увеличава риска от преяждане по-късно през деня.

Но коя закуска е вредна?

Избягвайте да консумирате тестени изделия за закуска, като мекици, палачинки, филии с масло, джи-джи папа, соленки или кифли. Въпреки че всички те засищат, те не са здравословна закуска, тъй като повишават инсулина в кръвта, водят до затлъстяване и дори могат да влошат настроението.

Като общо правило избягвайте всичко тестено, сладко или пържено за закуска.

Ако все пак искате да си направите палачинки или нещо тестено, можете да замените пшеничното брашно с брашно от лимец или спелта, брашно от елда или овесени ядки, за да сте сигурни, че закуската ви ще бъде пълноценна.

Коя закуска е здравословна?

Ето четири здравословни идеи за закуска, които ще ви помогнат да си набавите нужните хранителни вещества и да дадете добър старт на деня си:

1. Овесени ядки

Кашата от овесени ядки е богата на фибри, които ще ви помогнат да се чувствате сити за продължителен период от време, което съдейства за намаляване на излишното тегло. Овесените ядки понижават кръвното налягане, намалят нивата на холестерол в кръвта, подобряват храносмилането и имат редица други ползи върху здравето. Освен това овесът съдържа антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане.

2. Яйца

Яйцата са отличен източник на протеини, които помагат да чувствате ситост, като същевременно доставят на организма витамини и минерали, включително витамин D и холин. Те са добър източник на омега 3 мастни киселини и подобряват здравето на мозъка, очите и сърцето. Те подпомагат за отслабване и поддържат мускулната маса. Някои хора дори предприемат специална диета с яйца за отслабване.

Тъй като яйцата са ценен източник на протеини, бихте могли да ги съчетаете с препечена филия пълнозърнест хляб, която ще ви осигури дълготрайна енергия благодарение на въглехидратите, както подобрено храносмилане чрез здравословните фибри.

3. Зърнена закуска с био мюсли

Био мюслито съдържа пълнозърнести храни, плодове и ядки, които осигуряват фибри, витамини и минерали за прекрасно начало на деня. Не бива да считате, че тази закуска е предназначена единствено за децата – хора от всички възрасти могат да се възползват от нея, тъй като тя съдържа голямо количество протеини и полезни фибри. В допълнение, мюслито ще ви достави енергия за деня, а тъй като е био, можете да сте сигурни, че всички съставки са отглеждани без употребата на химии и други вредни вещества. Лесно се комбинира с кисело мляко, сок или други напитки.

Био мюсли можете да намерите с намаление в Кауфланд, затова проверете вестника за следващата седмица.

4. Гръцко кисело мляко

За разлика от българското кисело мляко, гръцкото кисело мляко е по-гъсто, тъй като се прецежда от саламурата. То е богато на протеини и съдържа пробиотици, които са полезни за здравето на червата. Освен това този продукт заздравява костите, тъй като се счита, че организмът лесно усвоява калция, който се съдържа в него. Гръцкото кисело мляко има понижено съдържание на захари, което го прави подходящ продукт за хора, които искат да отслабнат, особено ако е с по-нисък процент на масленост. А способността му да ви запази чувството за ситост за дълго време го прави чудесен избор за здравословна закуска.

Закуската е първата крачка към поддържането на здравословен начин на живот. Изберете вариант, който отговаря най-добре на вкуса и предпочитанията ви, за да започнете деня си с повече енергия и подобрено настроение.