Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев се срещна с митрополит Йоан

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | България | преди около 1 месец | 182

среща

Кметът Стефан Радев прие днес Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия епархийски престол в Сливен. Срещата се състоя по молба на владиката.

„Дойдох да ви уважа, да зачета вашия авторитет и да простите нас, че като църковно общество създаваме тези дни проблеми“, каза митрополитът. Той изрази притеснение от ситуацията, възникнала в града, във връзка с избора на нов Сливенски митрополит. От една страна, листата с кандидатите не е била атакувана преди, а след „един изрядно проведен епархийски избор“. Това, както и други обстоятелства, предизвикало „разстрой“ сред владиците и се стигнало до наредбата, отменена по-късно. От друга страна, той определи като „крайна мярка“ последвалия протест на отец Иван /без храна и вода/ с искане Св. Синод да отмени касирането на изборите и да избере отец Йеротей за нов митрополит. „Светият Синод е колективният орган на Българската православна църква, касирането няма да бъде отменено“, отбеляза Варненският и Великопреславски владика и допълни, че задачата му е да организира новия епархийски избор на 19 май. Той заяви, че разговорите му с отец Иван продължават и че се надява той да смекчи, „да обере поведението си“.

„Аз съм готов по всякакъв начин да се отзова и съм на разположение, ако мога да съдействам да се реши тази неприятна ситуация“, заяви от своя страна Стефан Радев. Кметът информира владиката, че вчера е разговарял с отец Иван. В отговор на запитване от владиката, градоначалникът информира, че от 20 март е осигурено ежедневно медицинско наблюдение на здравословното състояние на свещеника. „Познавам отец Иван отдавна. Като пастир той направи много за кв. „Речица“, за това да формира общност и да разшири влиянието на църквата там. Познавам също епископ Йеротей и съм зад него. Но съм и за спазването на правилата и каноните“, подчерта градоначалникът. Надеждата е, че страните в спора ще си дадат възможност да излязат с достойнство от ситуацията.

На срещата дядо Йоан и кметът Радев обсъдиха и административни въпроси, свързани с кончината на отец Мариян Ганев от манастира „Св. Илия“ в с. Чинтулово.

Снимки