Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областна администрация Сливен бе домакин на рецитал по случай Деня на поезията

, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)

Излъчване: Област Сливен | България | преди около 1 месец | 142

Областният управител-домакин на събитието

С поетичен рецитал в зала „Георги Данчев“ в Областна администрация Сливен беше отбелязана датата 21 март- Световният ден на поезията.

Инициатор на празничното честване бе г-жа Валентина Димитрова, председател на Независимия писателски съюз.

Гости на поетичната вечер бяха акад. Деньо Денев и началникът на РУО г-жа Кристиана Добрева, които също поздравиха участниците във форума по повод Деня на поезията и Първа пролет. Своето уважение към поезията засвидетелстваха и ученици от ПГЗЕ „Захарий Стоянов“ град Сливен.

Любезен домакин на събитието бе областният управител инж. Маринчо Христов, който с кратко слово поздрави събралите се любители на поезията по случай техния празник.

„За мен и за областната администрация е чест и удоволствие да видим, че в нашия град има толкова много творци. И не само с бели коси, но и млади творци, което ми говори, че поезията ще продължи. Тя ще продължи да съществува вечно. Защото за мен поезията е като живота, или живота може да бъде разгледан като едно стихотворение, в което различните негови етапи се представят под различна форма“ каза в приветствието си Маринчо Христов.

Поздравително слово бе поднесено и от името на акад. Марин Кадиев-председател на Българския литературен форум при БАНИ.

В рамките на два часа около 25 поети, сред които Валентина Димитрова, Иванка Калайджиева, Дора Илиева, Кирилка Паскалева, Анна Малешкова, Деньо Денев, Стоян Стоянов, Мариана Минишка Марчева и др. представиха по 2 свои творби и по един текст от любим автор. Атмосферата в залата бе изпълнена със стихове, посветени на пролетта, любовта, природата, мъката, дръзновението и човешкото битие, наречено ЖИВОТ. Прозвучаха стихове и на класиците Иван Вазов, Пеьо Яворов, Христо Фотев, Никола Вaпцаров.

Своеобразният празник на духовността приключи с огромно удовлетворение от чутото и преживяното и специални благодарности към областния управител за гостоприемството.

Снимки