Сливен. Новини от източника. Последни новини

Как да поддържате и предпазвате своя гранитогрес от щети

, Камен Едрев (Сливен НЕТ)

Без източник | България | преди около 1 месец | 97

Гранитогрес - Керанова

Гранитогресът е красив, издръжлив и лесен за поддръжка материал, който често се използва за подови настилки, плотове и стени в бани и кухни. Въпреки че е известен със своята здравина и издръжливост, той все още може да бъде податлив на повреда, ако не се полагат правилно грижи за него. В тази статия ще обсъдим няколко съвета и трикове за защита и поддържане на вашия гранитогрес за баня и кухня на ниски цени.

1. Почиствайте редовно

Редовното почистване е от съществено значение за поддържането на гранитогресната повърхност чиста и блестяща. Използвайте метла или прахосмукачка, за да премахнете всякаква мръсотия, пясък или отломки. За по-задълбочено почистване смесете мек почистващ препарат с топла вода и използвайте кърпа без власинки или моп, за да избършете повърхността. Уверете се, че използвате pH неутрален почистващ препарат, тъй като някои продукти могат да причинят обезцветяване или повреда на гранитогреса.

2. Избягвайте абразивни почистващи препарати и инструменти

Докато гранитогресът е твърд, той все пак може да се надраска от абразивни вещества. Избягвайте използването на твърди четки, телени четки или абразивни почистващи препарати върху гранитогресната повърхност, тъй като те могат да създадат микроскопични драскотини, които могат да уловят мръсотия и бактерии с течение на времето.

3. Запечатайте гранитогреса

Повечето гранитогресни плочки вече са запечатани фабрично, но е добра идея периодично да проверявате дали вашият има видим запечатващ слой. Запечатването помага да се предотврати проникването на мръсотия и течности в порите на материала, което улеснява почистването и удължава живота му. Ако вашият не е запечатан или ако запечатващият слой е износен, консултирайте се с професионалист, който може да приложи ново покритие.

4. Отстранете незабавно петната

Когато се появят петна върху гранитогресната повърхност, важно е да ги почистите възможно най-скоро, за да предотвратите попиването им в материала. Различните петна изискват различно третиране, така че винаги четете инструкциите на производителя на почистващия продукт, преди да го приложите. Някои общи петна включват:

Восъчни петна: Поръсете сода за хляб върху петното, оставете я да престои няколко часа, след което я изчеткайте с мека четка. Накрая избършете мястото с кърпа, навлажнена с бял оцет.

Петна от вино или плодове: Смесете равни части бял оцет и вода, нанесете върху петното с кърпа и го изсушете с чиста кърпа.

Петна от масло или грес: Поръсете царевично нишесте върху петното, оставете го да престои няколко часа, след което го изчеткайте с мека четка. След това почистете мястото с разтвор от сапун и вода.

5. Пазете гранитогреса от тежки предмети

Въпреки че гранитогресът е здрав, той може да се напука или натроши под изключително тежък натиск. Избягвайте да поставяте тежки мебели директно върху гранитогресни повърхности без защитна подложка, като например килимче или постелка за маса. Също така внимавайте да не изпускате тежки предмети върху му, тъй като те могат да причинят пукнатини или чипове.

6. Режете внимателно

Ако трябва да го изрежете, използвайте диамантен трион или мокър трион, предназначен специално за този материал. Не забравяйте да носите предпазни очила и ръкавици и следвайте всички инструкции за безопасност на продукта.

Повече информация, научете на https://www.keranova.org/

7. Ремонт на малки щети

Ако той получи малка драскотина или чип, можете да опитате да го поправите с епоксидна смола за камък. Следвайте инструкциите на производителя, за да смесите смолата и я нанесете върху засегнатата област. Оставете смолата да изсъхне според указанията и след това полирайте мястото с фина шкурка, за да съответства на околния материал.

Следвайки тези съвети и трикове, можете да запазите своя гранитогрес да изглежда като нов и да издържи изпитанието на времето. Редовната поддръжка и внимателното боравене ще помогнат да се гарантира, че вашият гранитогрес ще остане красива и функционална характеристика на вашия дом за години напред.