Сливен. Новини от източника. Последни новини

AMD разширява своето портфолио от адаптивни SoC, пуска нови Versal Gen 2 устройства за вградени системи с изкуствен интелект

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Свят | преди 3 седмици | 237

AMD logo

— Subaru е сред първите, които ще използват AMD Versal AI Edge Gen 2 решения за своите ADAS системи в автомобилите —

Нюрнберг, Германия, (Embedded World), -- 9 април 2024 г. -- AMD (NASDAQ: AMD) днес обяви разширяването на портфолиото от AMD Versal™ адаптивни системи на чип (SoC) с новите Versal AI Edge Series Gen 2 и Versal Prime Series Gen 2 адаптивни SoC. Тези изделия предлагат предварителна обработка, AI анализ и последваща обработка заедно в едно устройство за ускоряване от край до край на вградени системи с AI възможности.

Продуктите от 2-ро поколение на серията Versal надграждат моделите от първото поколение с мощни нови AI енджини, които се очаква да осигурят до 3 пъти по-високи показатели за общ брой операции на ват (ТОР) спрямо първото поколение Versal AI, докато нови високопроизводителни интегрирани ARM® процесори се очаква да предложат до 10 пъти повече скаларни изчисления от Versal AI Edge и Prime продуктите от първото поколение.

Съчетавайки производителност, мощност, малка площ, заедно с усъвършенствана функционална безопасност и сигурност, устройствата от серията Versal Gen 2 предоставят нови възможности и функции, които позволяват проектирането на високопроизводителни, оптимизирани за периферни системи решения за автомобилостроенето, космическото пространство и отбраната, промишлеността, изобразителните системи, здравеопазването, информационните платформи и професионалните AV пазари.

С приложение в ADAS системите за визуализация на Subaru

Subaru Corporation избра продуктите Versal AI Edge Series Gen 2 за системата за за подпомагане на водача (ADAS) за автомобилно „зрение“ от следващо поколение, известна като EyeSight. Системата EyeSight е интегрирана в избрани модели автомобили Subaru, за да позволи разширени функции за безопасност, включително адаптивен круиз контрол, помощ за поддържане на автомобила в неговата лента и спиране преди сблъсък. Subaru използва адаптивна SoC технология на AMD в настоящите автомобили, оборудвани с EyeSight.

Versal AI Edge Series Gen 2

За да отговорят на сложните нужди от обработка на системите в реалния свят, устройствата AMD Versal AI Edge Series Gen 2 включват оптимална комбинация от процесори за всичките три фази на работа на системата за вграждане с AI:

• Предварителна обработка: FPGA програмируема логика за предварителна обработка в реално време с несравнима гъвкавост за свързване към широк набор от сензори и реализиране на потоци за обработка на данни с висока производителност и ниска латентност

• AI анализ: масив от векторни процесори под формата на следващо поколение AI енджини за ефективни AI анализи

• Постобработка: ARM CPU ядра, осигуряващи мощността за постобработка, необходима за комплексно вземане на решения и контрол за критични за безопасността приложения.

Тази интелигентност на един чип може да елиминира необходимостта от изграждане на решения за многочипова обработка, което води до по-малки, по-ефективни вградени AI системи с потенциал за по-кратко време за пускане на пазара.

Versal Prime Series Gen 2

AMD Versal Prime Series Gen 2 решенията осигуряват ускорение от край до край за традиционни, не-базирани на AI вградени системи чрез комбиниране на програмируема логика за обработка на данни от сензори с високопроизводителни вградени ARM процесори. Проектирани да предложат до 10 пъти повече скаларни изчисления в сравнение с първото поколение продукти, тези устройства могат ефективно да се справят със сензорна обработка и сложни скаларни работни натоварвания.

С нови вградени възможности за обработка на видео с висока пропускателна способност, включително до 8K многоканални работни потоци, устройствата Versal Prime Gen 2 са идеално подходящи за приложения като поточно предаване и запис на видео с ултрависока разделителна способност (UHD), индустриални компютри и компютри управляващи летателни апарати.

Широко и мащабируемо портфолио

Линиите Versal AI Edge Series Gen 2 и Versal Prime Series Gen 2 продукти осигуряват мащабируемост от периферни сензори до централизирани изчисления за системи, управлявани от AI. Те разполагат с набор от устройства с нарастващи AI и адаптивни изчисления, за да позволят на клиентите да избират производителността, мощността и заеманата площ, за да постигнат ефективно целите за производителност и безопасност на своите приложения.

Опростено проектиране

Инструментите и библиотеките на комплекта за разработчици AMD Vivado™ Design Suite помагат за повишаване на производителността и рационализиране на циклите на проектиране за разработчиците на вградени хардуерни системи, предлагайки бързо време за компилиране и подобрено качество на резултатите. За разработчиците на embedded софтуер, AMD Vitis™ Unified Software Platform дава възможност за разработване на embedded софтуер, обработка на сигнали и разработка на AI решения на предпочитаните от потребителите нива на абстракция, без да е необходим FPGA опит.

Проектантите могат да започнат с AMD Versal AI Edge Series Gen 2 и Versal Prime Series Gen 2 документация за ранен достъп и комплекти за оценка още от днес. AMD очаква наличността на образци от Versal Series Gen 2 през първата половина на 2025 г., последвани от комплекти за оценка и System-on-Modules образци в средата на 2025 г. Самите готови решения се очакват в края на 2025 г.

Поддържащи източници

• Научете повече за AMD Versal Series Gen 2 адаптивни SoC

• Следвайте AMD в LinkedIn

• Следвайте AMD в Twitter

За AMD

Повече от 50 години AMD стимулира иновациите във високопроизводителните изчислителни, графични и визуализационни технологии. Милиарди хора, водещи фирми от Fortune 500 и авангардни научноизследователски институции по целия свят разчитат ежедневно на технологията на AMD, за да подобрят начина си на живот, работа и игра. Служителите на AMD са фокусирани върху изграждането на лидерски високопроизводителни и адаптивни продукти, които разширяват границите на възможното. За повече информация относно начина, по който AMD дава възможност днешния и вдъхновява утрешния ден, посетете уебсайта, блога, LinkedIn и Twitter страниците на AMD (NASDAQ: AMD)