Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започва седмицата посветена на 203-годишнината от рождението на Георги Раковски в Котел

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Сливен | преди 3 седмици | 156

Програма

На 10 април (сряда), с изложба на ученическо творчество – „Символът на нашето училище“, започва в Котел серията от мероприятия посветени на 203-ата годишнина от рождението на Георги Раковски. Събитието е с начален час 9:30 часа, в залата на Туристическия информационен център /ТИЦ/. Негов организатор е средно училище „Георги Ст. Раковски“. По-късно, отново в ТИЦ- Котел ще бъде открита изложба от ръчно тъкани изделия. Тя е под надслов „Вълшебни нишки“, а нейн автор е Росица Станева. Програмата продължава от 10:30 часа с кулинарен уъркшоп. Той се организира отново от местното училище и в него участие ще вземат ученици от професионална паралелка „Готвачи“. Пред гражданите и гостите на Котел младежите ще представят уникалната технология за приготвянето на любимата баница на Раковски като с дегустацията завърши първия ден, посветен на годишнината му.

11 април (четвъртък) отново ще бъде ден изпълнен с ученически прояви. Първата от тях е с начален час 9:30 часа, а мястото е ТИЦ- Котел. Там ще се проведе историческата викторина „Признателните потомци на Раковски“, чийто въпроси са свързани с живота и делото на революционера. Втората проява е с начален час 17:15 часа в залата на Читалищния дом. Там, учениците от местното училище ще се преклонят пред патрона си чрез литературно-музикална програма.

Кулминацията на честванията, посветени на Георги Раковски, ще бъде на 14 април (неделя). Събитието е с начален час 10:30 ч., на пл. „Възраждане“. Програмата включва ритуал по издигане на знамената на Република България и на община Котел, слово на кмета – г-н Коста Каранашев и полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на Раковски и върху костницата му в Пантеона.

Годишнината на най-големия син на Котел ще бъде почетена отново от младото поколение в града. То ще се включи веднага след официалната церемония с литературно-музикална програма подготвена от Център за подкрепа за личностно развитие и Детска градина „Дъга“.

Организатори на проявите са Община Котел, Средно училище „Георги Раковски“, Туристически информационен център, Център за подкрепа за личностно развитие и Детска градина „Дъга“.

Община Котел

Снимки